Hiába a munkaerőhiány, 60 ezer magyar teljesen feladta az álláskeresést

Több mint két százalékkal csökkent a rendelkezésre álló munkaerő az aktív népességen belül két év alatt.

MTI
2017. 11. 02. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közfoglalkoztatottakkal kiegészített munkaerő-tartalék 2016-ban 9 százalék volt a 15-74 éves korosztály népességéhez viszonyítva, ez jelentős csökkenés a 2014-es 11,3 százalékhoz képest – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.

A napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a legtöbb kihasználatlan munkaerő Kelet-Magyarországon van: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében arányuk 20,3 százalék, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 15,2, Hajdú-Biharban 14,4 százalék. A legalacsonyabb arányt, 3,1 százalékot Győr-Moson-Sopron megyében mérték, majd Pest és Vas megye következik 3,9 és 4,3 százalékkal.

A 135 ezer inaktív 44 százaléka gondolja úgy, hogy ha keresne, sem találna munkát.

Az elmúlt években a gazdasági fellendülés és a munkaerőpiac feszessé válása segítette az álláskeresőket. Elsősorban a magasabb végzettségűek tudtak elhelyezkedni, így a jelenlegi munkaerő-tartalék összetétele kedvezőtlenebb, mint korábban.

A KSH tanulmánya szerint ahhoz, hogy javuljon a dolgozni vágyók helyzete, létfontosságú lenne képzések indítása.

Másik megoldás lehet, ha a keleti országrészből a fejlettebb megyékbe áramlana a kihasználatlan munkaerő, ezt azonban gátolja, hogy az ottani drágább lakhatást nem fedezi az ott kapott magasabb bér. Bár a kormány lakhatási támogatással segíti a munkaerő mobilitását, sokan mégis inkább a külföldi munkát választják – olvasható a Világgazdaságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.