Hiába van több pénz, kevesen tesznek félre

Nyílik az olló gazdag és szegény között. Ráadásul egyre kevesebben tudják ellenőrizni, helyesen számolnak-e a bankok.

Hajdú Péter
2017. 11. 11. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól mutatja a magyar társadalom pillanatnyi ellentmondásos állapotát, hogy a bérek idei jelentős növekedése ellenére csökken azok száma, akik félre tudnak tenni bevételeikből. Ezt a meglepő eredményt hozta az OTP legfrissebb kutatása, amiből kiderül: a válaszadók csaknem fele egyetlen fillért sem tud félretenni, negyedük pedig nem is akar. A 18 és 70 év közötti banki ügyfelek csak 42 százalékának volt idén megtakarítása, szemben a tavaly mért 47 százalékkal. Egyedül a lakás-takarékpénztári szerződések száma nőtt, az életbiztosítások, egészség- és nyugdíjpénztári megállapodások, valamint a betegségi biztosítások száma csökkenést mutat. A 2011 óta 11. alkalommal közzétett OTP öngondoskodási index elnevezésű felmérés rámutatott, hogy ezzel együtt a megtakarítások összege emelkedett, vagyis egyre nagyobbra nyílik az olló gazdag és szegény között, hiszen a tehetősebbek megtakarításai növekedtek.

Csökkent a nyugdíjcélú megtakarításban gondolkodók száma; ebből arra is lehetne következtetni, hogy a megkérdezettek nincsenek tisztában azzal, gond lehet az állami nyugdíjrendszertől kapott ellátással. Ám erről szó sincs: míg tavaly 70 százalékuk vélekedett úgy, hogy kevés lesz az állami apanázs, idén már 73 százalékra nőtt az arányuk. Ezért is megmagyarázhatatlan, hogy a 2011-ben mért 62 százalék helyett most miért várja a megkérdezettek háromnegyede, hogy majd az állam megoldja a nyugdíjkérdést. Közben a válaszadóknak már csak 16 százaléka számolt úgy, hogy meg tud majd élni az állami nyugdíjból, szemben a tavalyi 21 százalékkal. Mindezt tetézi, hogy a résztvevők csaknem negyedének fogalma sincs arról, miként teremti majd elő a nyugdíj-kiegészítést.

Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem közgazdászprofesszora szerint lehet magyarázata az első pillantásra érthetetlen jelenségeknek. Pontosan ugyan nem tudni, miért nem követte a bérek emelkedését a megtakarítási hajlandóság gyarapodása, de több oka is lehet. Mint lapunknak elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy az érintettek egy része a növekvő bért adósságai, hitelei csökkentésére fordította, és így már nem jutott megtakarításra. Egy másik magyarázat szerint a 2008-as válság után kialakult fizetési nehézségek miatt elhalasztott vásárlásokra fordították az emberek a pluszbevételeket. Végül az is lehetséges, hogy a minimálbér megemelése – főként a kisebb vállalkozásoknál – nem jelentett valódi béremelést, hanem csak fehérítette a kifizetéseket.

Szomorú eredményt hozott a pénzügyi ismereteket tesztelő rész: a megkérdezettek 17 százaléka számára már az is gond, hogy ha egymillió forintot négy egyenlő részre osztunk, akkor hány százalékos lesz egy-egy rész. Egy százezer forintos éves megtakarítás ötszázalékos kamattal növelt összegét pedig alig 53 százalék tudta kiszámolni, nem beszélve a kamatoskamat-számításról. Úgy tűnik, egyre kevesebben tudják ellenőrizni, helyesen számolnak-e a bankok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.