Magasan a trafik és a kaszinó a legjobb üzlet ma Magyarországon

A GKI adatai szerint volt olyan év, mikor a dohánykereskedő cégek nyeresége a saját tőke 90 százaléka volt.

MN
2017. 11. 15. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hihetetlenül jó üzletet csináltak azok a – gyakran Fidesz-közeli – vállalkozók, akik 2013-ban trafikkoncesszióhoz jutottak: a 24.hu megrendelésére a GKI által összeállított adatsorokból az látszik, hogy a dohányáru-kiskereskedelem a legjövedelmezőbb gazdasági ágazat, vagyis ezek a cégek termelik a legtöbb profitot a saját tőke arányában.

Nem egyszerűen megtérült a 2013-ban helyzetbe hozott trafikcégbe rakott pénz, hanem két és félszeresen visszajött: a saját tőke 264 százalékára rúg az azóta elért adózott nyereség. 2014-ben ez a mutató 90 százalékos volt, 2015-ben 72, tavaly pedig 47 százalékos. 

Forintban kifejezve még egyértelműbben látszik, hogy mekkora üzlet ez: 2013-ban 1,5 milliárdos volt a trafikok nyeresége, a rá következő évben már 7, aztán 10 milliárd forint fölé ugrott, tavaly pedig megközelítette a 12,5 milliárd forintot. A trafiktulajdonosok az évente képződött nyereség nagy részét bent hagyják a cégben, amivel nő a saját tőke, ezért tűnik úgy, hogy a tőke arányában mért profit mérséklődő pályán van.

Ennél csak egy jobb üzlet van, a szintén erősen szabályozott és koncentrált szerencsejáték: ezen a piacon 95 százalékos volt a jövedelmezőség 2014-ben. A következő évben ez 76, tavaly pedig 46 százalékra csökkent. A szerencsejáték egyrészt az állami monopólium, a Szerencsejáték Zrt. miatt ilyen nagy üzlet, de közrejátszott az is, hogy 2012-ben a kormány betiltotta a nyerőgépeket, majd helyzetbe hozta Andy Vajna kormánybiztos és néhány más vállalkozó kaszinóit.

Hogy érthető legyen, milyen nagy is ezekben  jövedelmezőség, érdemes megnézni más ágazatokat: az autógyártó cégek tulajdonosai által a vállalkozásukba betett pénz tavaly nem egészen 14 százalékos hasznot hajtott, a magán-egészségügyben pedig a befektetett pénz 22,5 százalékát elérő profit volt az átlagos, és ezek még jól teljesítő ágazatoknak számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.