Milliárdos veszteséget termel a Magyar Posta

Bár a hivatalos kimutatások rendre nyereséget tükröznek, költségvetési támogatás nélkül nem képes eredményesen működni a nagyvállalat.

Wiedemann Tamás
2017. 11. 13. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Posta az elmúlt években nagy veszteségeket termelt, bár a hivatalos eredménykimutatások rendre nyereséget tükröznek. Ez annak köszönhető, hogy a kormány négy alkalommal is több milliárd forintnyi támogatást adott a posta működéséhez. Az európai uniós jogszabályok ugyanis lehetőséget biztosítanak arra, hogy az állam a posta egyetemes szolgáltatásából adódó „méltánytalan többletterhét” megtérítse. A Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdéseire adott kormányzati válaszokból kiderül, a posta 2013–2015 közötti üzleti tevékenységével kapcsolatban is kompenzációt nyújtott. A 2013. és a 2014. évvel összefüggésben 4,57 milliárd, illetve 5,1 milliárd forintot fizetett az állam. A 2015. esztendő esetében 3,68 milliárd forintos segítséget nyújtott az Orbán-kormány a központi költségvetésből. Nem tudni, hogy tavaly mennyivel kellett az államnak megsegíteni a posta gazdálkodását, és azt sem, hogy az állami cég igényelt-e előleget a kormánytól az idei évre vonatkozólag, mivel a képviselő kérdéseire egyszerűen nem válaszolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Nagy kérdés, hogy az elmúlt években miért kellett a postát 13,4 milliárd forintos állami támogatásban részesíteni, holott 2013-at megelőzően erre sosem volt szükség. Sőt a szocialista kormányok idején még a posta fizetett a közös kasszába minden évben osztalék formájában átlagosan 3-4 milliárd forintot, de osztalék kifizetésére 2010 óta nem került sor.

Hogy milyen változások történtek az Orbán-kormány hatalomra kerülése után a Magyar Posta tevékenységében, nem tudni, mivel a minisztérium nem hajlandó kiadni azokat a közérdekű adatokat, amelyek magyarázatot adnának, mi okozta a posta egyetemes szolgáltatásából adódó méltánytalan többletterhét. (Egyetemes szolgáltatás alatt nagyon leegyszerűsítve a belföldi levélforgalmat kell tekinteni.) Az biztos, hogy a nyugdíjasoknak kiosztott év végi Erzsébet-utalványok és a lassan állandósuló nemzeti konzultációk kiszállítása nem növelték a posta eredményességét.

Az is furcsa az elmúlt esztendők állami kompenzációjával kapcsolatban, hogy évekre lebontva éppen az Európai Unió által még megengedett értékhatár alatt volt a kormányzati dotáció. Az EU-s szabályok szerint ugyanis 15 millió euróig, azaz 4,5 milliárd forintig nyújthat egy adott tagállam ilyen kompenzációt a nemzeti postának. Gyanús, hogy nem véletlenül titkolja a minisztérium a posta többletterhét, mivel úgy tűnik, mintha megnézte volna a kabinet, mekkora a legmagasabb dotáció, és annál egy picit kevesebbet utalt szinte rutinszerűen a postának az elmúlt néhány évben. Úgy tudjuk, hogy Tóth Bertalan ma újabb kérdéseket ad be az NGM-hez, és amennyiben nem kap választ, bíróság elé viszi az ügyet. A hatályos jogszabályok szerint a postának legkésőbb július 31-ig el kellett küldenie a múlt évvel kapcsolatos kompenzációs igényét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.