Minden videojáték illegális

Mi lesz így a gamer kocsmákkal és az áruházakban kipróbálható kütyükkel?

Wiedemann Tamás
2017. 11. 16. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tavalyi ügy végére tett pontot a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság keddi ítélete, amely lényegében kimondta, hogy a jelenlegi magyar jogszabályok értelmében minden, közterületen, szórakozóhelyeken, kereskedelmi egységben működtetett videojáték illegális. Mint ismert, tavaly a budapesti Dürer Kertben razziázott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelynek következtében 100 ezer forintos bírságot szabott ki, mert a szórakozóhely engedély nélkül üzemeltetett egy videojátékot. A gépet az Insert Coin Egyesület (ICE) helyzete ki, egyébként ingyen, vagyis bárki díjtalanul használhatta a berendezést, aki a Dürerbe látogatott. Kaptás András, az ICE elnöke lapunknak elmondta, hogy nem értették a büntetést okát, ezért fellebbeztek a NAV bírsága ellen. A bíróság ítélete furcsa joghézagra mutatott rá.

Először is, a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény alapján játékautomatának minősül az elektronikusan vagy mechanikusan vezérelt játék folytatására alkalmas, szórakoztatást nyújtó berendezés. A törvény továbbá kimondja, hogy az állami adóhatóság dönt abban a kérdésben, hogy valamely berendezés játékautomatának minősül-e. – A bírósági ítélet megerősítette, hogy az egyesület videojátéka a jogszabály szerint játékautomatának minősül, vagyis jogos a pénzbírság – mondta Kaptás András. Ha az ICE legálisan szeretné üzemeltetni, akkor ki kell váltani a típusengedélyt a NAV Központi Irányítás Szerencsejáték Felügyeletei Főosztályán (SZF), és meg kell fizetni az évi százezer forintos díjat. Ez a főosztály azonban csak azokat a játékautomatákat veszi nyilvántartásba, amelyek a jogszabályban a játékautomatákra előírt műszaki követelményeknek megfelelnek, például van érmebedobó nyílása és hiteles mérőeszköz. Az ICE, mivel ingyen nyújtotta a szolgáltatást, kiszerelte a videojáték gépéből az érmevizsgáló berendezést, bár a játéktermi időkből megmaradt bedobónyílások még láthatóak a gépen, de le vannak ragasztva.

Érdekesség, hogy a szerencsejátékról szóló törvény azonban nem tiltja, hogy egy játékautomatát ellenszolgáltatás nélkül használhassanak, de ahhoz, hogy regisztrálni lehessen, mégis előírják a pénzbedobó hitelesítésével kapcsolatos követelményeket.

Az eset többtucatnyi, úgynevezett „gamer” kocsmát érint, ahol számítógépeken játszhatnak a vendégek. Ezeken a gépeken sincsen bedobónyílás és érmevizsgáló berendezés, vagyis a bírósági ítélet szerint illegálisan működnek. Megkerestünk néhány ilyen szórakozóhelyet, de egyelőre nem kívántak nyilatkozni. Volt olyan gamer kocsma, ahol az ügyvezető azt mondta, hogy egyeztetnie kell a jogászával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.