Negyvenezren nem tudnak elhelyezkedni

Akik elhagyják a családjukat, inkább külföldön próbálnak szerencsét.

MN
2017. 11. 02. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keleti országrészből a fejlettebb megyékbe költözést nem fedezi az ott kapott pluszbér. – Hiába ad a kormány lakhatási támogatást, sokan mégis inkább a külföldi munkát választják – számolt be a Világgazdaság. A közfoglalkoztatottakkal kiegészített munkaerő-tartalék tavaly 9 százalék volt a 15–74 éves korosztály népességéhez képest. A legalacsonyabb arányt Győr-Moson-Sopron megyében (3,1 százalék), Pest megyében (3,9 százalék) és Vas megyében (4,3 százalék) mérték, míg a legtöbb kihasználatlan munkaerő Szabolcs-Szatmár-Bereg (20,3 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (15,2 százalék) és Hajdú-Bihar (14,4 százalék) megyében van a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőpiaci helyzetképe szerint. Elsősorban tehát Kelet-Magyarországon vannak olyan tömegek, akik alkalmasak is lennének a munkára, és zömében dolgoznának is. A 135 ezer inaktív 44 százaléka gondolja, hogy ha keresne, sem találna munkát. 13,5 százalék várja, hogy az előző munkahelyére visszahívják, és 9 százalék az egészségi állapota miatt nem dolgozik.

Az elmúlt években elsősorban a magasabb végzettségűek tudtak elhelyezkedni, így a jelenlegi munkaerő-tartalék összetétele kedvezőtlenebb, mint korábban. Gond az is, hogy elévülhet a tartósan munkanélküliek szaktudása. Nekik az alacsony képzettségűekkel együtt létfontosságú lenne olyan képzések indítása, amelyekkel valóban munkához juthatnak. Ebben a képzési struktúra átalakítása mellett a munkáltatóknak is jelentős szerepük lenne. Másik megoldás lehet, ha a kelet-magyarországi kihasználatlan munkaerő a hiánnyal küszködő nyugati megyékbe áramlana. Ennek az a legnagyobb akadálya, hogy a fejlettebb régiókban kínált magasabb bér nem áll arányban a drágább lakhatással. Akik elhagyják a családjukat, inkább külföldön próbálnak szerencsét.

Erről lapunk is beszámolt korábban, miután most már 50-60 ezer betöltetlen munkahely van hazánkban. Ez annak köszönhető, hogy a gazdaságilag elmaradott régiókban koncentrálódik az állástalanok nagy része. A belső migráció aktivitása pedig alacsony. Elemzők szerint a foglalkoztatás emelkedése és a munkanélküliség csökkenése már komolyabb akadályokba ütközhet idén, a munkaerőpiaci helyzet elsősorban a bérek emelkedésével javulhat tovább, a fizetések éves növekedési rátája elérheti akár a két számjegyű átlagot is. A munkaerőhiányon – bár a kormányzati kommunikáció ezzel ellentétes hangot üt meg – előbb-utóbb csak a bevándorlók enyhíthetnek, hacsak nem sikerül varázsütésre a mintegy kétszázezer közfoglalkoztatottból szakképzett dolgozót faragni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.