Otthonról dolgoznánk, de a főnök nem engedi

Bár egyre többen szeretnének távmunkában dolgozni, idehaza még csak kevés vállalat támogatja.

Sarnyai Gábor
2017. 11. 20. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság szinte minden szektorában óriási mértékű munkaerőhiány tapasztalható, de a cégek csak lassan alkalmazkodnak a dolgozókért folyó egyre nagyobb versenyhez – derül ki a legnagyobb állásportálok lapunknak küldött válaszaiból. Pedig nemcsak fizetésemeléssel, hanem a foglalkoztatás rugalmasabb formáival – távmunkával vagy részmunkaidős állásokkal – is lehetne csábítani az embereket. Magyarországon azonban tradicionálisan alacsony az ilyen formában dolgozók száma. A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es felmérése szerint a munkavállalók három százaléka dolgozott távmunkában, ez mintegy ötvenezer embert jelentett. Árulkodó jel, hogy frissebb hivatalos adatot nem lehet az interneten találni.

Szigeti Nikoletta, a Profession Services üzletágvezetője lapunknak elmondta, a nemzetközi tendencia egyre inkább a rugalmas munkavégzés irányába mutat, ám idehaza még nem minden vállalat támogatja a távmunkát. A projektjellegű megbízások az informatika, a marketing területén a leggyakoribbak, hiszen az elvégzendő feladat sikerességét egyáltalán nem befolyásolja a munkavégzés helye. A munkaidőt lassan felváltja a feladatorientált vállalati kultúra, ahol szinte lényegtelenné válik, honnan végzi el a szakember a rá bízott feladatot. De a számok nem mutatnak változást a távmunkában végezhető pozíciókkal kapcsolatban. Arra, hogy az utóbbi évben növekedett-e a távmunkát részben vagy egészben kínáló álláspályázatok száma, a cég nem tudott választ adni. Nemzetközi összehasonlításban viszont egészen biztos nagyok az elmaradásaink. Pedig Kristók Balázs, a Jobinfo.hu operatív igazgatója szerint a munkavállalók körében egyre kiemeltebb elvárásként szerepel a „juttatások” között, hogy a munka részben vagy egészben távmunkában is végezhető legyen. Ezt egyre több munkáltató ismeri fel, és tesz engedményeket ilyen téren, főként olyan munkakörökben, ahol a nemzetközi kapcsolattartás miatt a másik fél eleve nem személyesen kommunikál a munkavállalóval. A multinacionális cégeknél, azon belül is a szolgáltató szektorban ez a fajta foglalkoztatás már növekedésnek indult.

A távmunka adta előnyöket főleg a fehérgalléros munkakörökben dolgozók tudják kihasználni. Több szektorban azonban kevésbé alkalmazható, ilyen például a kereskedelem, ahol fontos az alkalmazottak mobilizálása. Ebben az esetben kecsegtető lehet a részmunkaidő felajánlása az álláskeresőknek. A Profession.hu-nál elmondták, hogy a pályázatok számában nem látható változás, inkább a kereslethez alkalmazkodik a kínálat. A részmunkaidős állások januárhoz képest 27 százalékkal növekedtek, de mivel ezek „csak” a hirdetések hat százalékát teszik ki, így nem túl mérvadó a növekedés. Viszont az biztosra vehető, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyar munkaerőpiac messze elmarad a nyugat-európaitól. Az Eurostat adatai szerint a közép-európai országokban, közöttük Magyarországon is, a részmunkaidőben dolgozók aránya 4,8–5,8 százalék között mozog, miközben Hollandiában a nők kétharmada ebben a foglalkoztatási formában dolgozik.

A magyar munkaerőpiac híresen szigorú a szektorban eltöltött évek tekintetében is, bár a Profession.hu úgy látja, hogy a kompromisszumkészséget egyre inkább formálja a jelenlegi munkaerőhiány. Olyan esetekben, amikor a vállalat számára egy-egy betöltetlen pozíció bevételkiesést eredményez, hajlandók engedni a korábban igencsak szigorú elvárásokból. Jellemző ez a gyártás-termelés területén vagy akár az informatikában. Kristók Balázstól viszont azt tudtuk meg, hogy ebben a tekintetben a cégeknél még mindig a régi berögződések dominálnak. Kevésbé a jelöltek képességeit állítják a fókuszba, sokkal inkább a hasonló munkakörben eltöltött tapasztalatot nézik. Valószínűleg azért, mert nagyobb biztonságban érzik magukat, ha olyan jelöltet választanak, aki egy másik cégnél, de pontosan ugyanolyan munkakörben volt, mintha valaki a képességei alapján akár alkalmasabb lenne a feladatra, de a konkrét munkakörben még nincs tapasztalata. Rontja a helyzetet, hogy az utóbbi években a kormány fokozatosan csökkentette a felnőttképzések piaci támogathatóságát. Így például az idei évtől az iskolarendszeren belüli képzéstámogatás már nem kedvezményes adózású. Valamint régebben a szakképzési hozzájárulás 33 százalékát a saját munkavállalóra lehetett fordítani, ezt azonban már évek óta megszüntette a kormányzat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.