Paks II.: a strasbourgi bírósághoz fordul az Energiaklub

Úgy vélik, méltánytalanul jártak el az ügyükben, és jogszabálysértések is történtek.

MN
2017. 11. 05. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután eldőlt, hogy a hatóságok megadják Paks II. környezetvédelmi engedélyét, a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub is fellebbezést nyújtott be. A két szervezet szerint ugyanis a kiadott engedély alapjául szolgáló környezeti hatástanulmány egy sor fontos kérdést nem tisztázott, például nem derült ki belőle, hol tárolnák véglegesen a kiégett fűtőelemeket, és az sem, hogy az erőmű hőtermelése milyen hatással lehet a Duna élővilágára. Miután a két civil szervezet fellebbezését a hatóságok elutasították, bírósághoz fordultak, ahol viszont formai hibára hivatkozva dobták vissza a beadványukat.

Az Energiaklubnál úgy látják: a bíróság kifejezetten méltánytalanul járt el ügyükben, ráadásul az eljárás során jogszabálysértések is történtek, ezért Strasbourgba viszik az ügyet – mondta Fülöp Orsolya a 444.hu-nak.

Az Energiaklub szakmai igazgatója hozzátette, szerinte a Paks II. tervei alapján Magyarország felépítene egy új atomerőművet, ami működne 60-80 évig úgy, hogy fogalmunk sincs róla, mit kezdünk utána a visszamaradó radioaktív hulladékkal.

 

A portál azt írja, hogy a civil szervezetek képviselői a fellebbezést a Pest Megyei Kormányhivatalhoz címezték, holott a baranyaihoz kellett volna – tehát nem rossz hatóságnak, csak rossz kirendeltségbe küldték, ahol viszont ahelyett, hogy egyszerűen továbbküldték volna, elindítottak egy eljárást, aminek köszönhetően a bírósághoz már csak az előírt határidőnél később futott be, így elutasították a fellebbezést. Az Energiaklub jogászai szerint az eljárás során, míg a hatóságoktól a bíróságig ért a fellebbezésük, több konkrét jogszabálysértés is történt, ezekre hivatkozva fordulnak Strasbourghoz.

Az Energiaklubnál abban bíznak, hogy ha a strasbourgi bíróság méltányolni fogja az érveiket, akkor elrendelhetik a bírósági szakaszban megismételt új eljárás lehetőségét is, azaz végre bíróság előtt is lehetne arról beszélni, rendben van-e, hogy ilyen súlyos környezetvédelmi kérdésekre nincs válasza Paks II. kivitelezőinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.