Paks II.: nincs elég kétkezi munkás

A 40 százalékos magyar beszállítói részesedés biztosítása nem egyszerű – ismerte el a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter.

Stier Gábor
2017. 11. 20. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Privilegizált hozzáférést biztosít egy átlátható beszerzési eljárás keretében a Paks II. projekthez a Roszatom. Erről Kirill Komarov, az orosz cég nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese beszélt hétfőn Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex Europe elnevezésű konferenciáján. Mint fogalmazott, a Roszatom megérti, hogy milyen fontos Magyarország számára a 40 százalékos részvétel biztosítása a 12,5 milliárd eurós projektben. Ezért a Roszatom információkkal, a pályázatok beadásában aktívan támogatja a hazai cégek lehetőségekhez juttatását, de szerinte ezt a kvótát lehetetlen kihasználni együttműködés nélkül. Így a tapasztalatok megosztása is nagy segítség lehet a magyar cégeknek, amelyek orosz vagy cseh partnerekhez csatlakozva indulhatnak a tendereken. Komarov elmondta még, hogy a Roszatom által jelenleg épített 42 blokk kivitelezésében 15 ezer cég vesz részt, melyből 500 külföldi, s utóbbiak számát tovább kívánják növelni.

A 40 százalékos magyar beszállítói részesedés biztosítása nem egyszerű feladat. Ezt már Süli János, a paksi atomerőmű új blokkjainak tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter fejtegette, megemlítve, hogy a nehézipar itthon gyakorlatilag megszűnt. Mindehhez hozzátette még, hogy a szakemberek képzésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hiszen egyetemi végzettségűekből nincs hiány, ám a hozzáértő kétkezi munkás kevés. A miniszter beszélt arról is, hogy az olcsó villamos energia nem csak a lakosság életszínvonala szempontjából, hanem az ipar versenyképességének javítása miatt is fontos. Mint fogalmazott, a jövő nem az olcsó munkaerőről, hanem az olcsó áramról és a jól fizetett munkaerőről szól. 

Kirill Komarov és Süli János beszélt a Paks II. projekt állásáról is. A miniszter hangsúlyozta, hogy a beruházás már megkapott egy sor szükséges engedélyt. Bár nem járt be egyszerű utat Brüsszelben, végül a bizottság mind a hat felmerülő kérdésre rábólintott, így elérkezett a megvalósítás fázisa. Süli kitért arra is, hogy a hazai ellenzék vitatja a projektet, de ahogy megjegyezte, ez az élet rendje, a kormány pedig bátran áll a kihívások elé. Az építkezés előkészítő munkái, a felvonulási épületek felhúzása, az engedélyek beadása 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak. A Roszatom vezérigazgató-helyettese ennek kapcsán azt emelte ki, hogy igyekeznek lefaragni a jelenleg 22 hónapos csúszásból, s most a legfontosabb a tervezés és a további engedélyekhez szükséges dokumentumok előkészítése. Ezzel párhuzamosan a területen is megkezdődnek a nukleáris részt még nem érintő munkák. Komarov megemlítette, hogy folyik a pályáztatás is, az év végéig lezárul a turbinákra kiírt tender, jövőre pedig kétmilliárd euró értékben 15 pályázatot írnak ki. 

Szó esett természetesen a biztonságról is, s Kirill Komarov a fő referenciának azt nevezte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amiket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. A Paksra szánt VVER-1200-as reaktor működik már Novovoronyezsben, s idén befejeződik a beszerelése a Leningrádi erőműbe is. „Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai” – mondta Kirill Komarov.

Budapesten egyébként már hatodik alkalommal rendezik meg az Atomex Europe 2017 beszállítói fórumot, amelynek célja a Roszatom vállalatai és az európai cégek közötti együttműködés erősítése és szélesítése, valamint új beszállítók keresése, továbbá a beszállítók tájékozottságának növelése a Roszatom vállalatai által támasztott közbeszerzési követelmények vonatkozásában. Ugyancsak cél annak feltérképezése, hogy miként tudnak részt venni az európai vállalatok az orosz atomenergetikai ágazat vállalatainak projektjeiben. A program szervezői a két nap során különösen nagy figyelmet fordítanak a Paks II. projekt beszerzési eljárásaira. Egyebek közt szó lesz a potenciális beszállítókra vonatkozóan a beszerzések sajátosságairól, a nukleáris minőségbiztosítási követelményekről, a nemzetközi együttműködés kérdéseiről, továbbá az alkalmazottak képzéséről. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.