Pingpongozott a Magyar Nemzet kérdéseivel a BÉT és az MNB

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan értékelik azt, hogy Tállai András a Molnál elérte egy mezőkövesdi benzinkút árainak csökkentését.

Wiedemann Tamás
2017. 11. 18. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába vonatkoznak szigorú szabályok a tőzsdei cégekre Magyarországon, úgy tűnik, Tállai András fideszes képviselőnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőjének akciója kívül esik a felügyeletek hatáskörén. Pénteken kaptunk választ a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tulajdonosától, vagyis a jegybanktól azokra a kérdésekre, amelyeket a hét elején tettünk fel. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan értékelik azt, hogy Tállai András a Molnál elérte egy mezőkövesdi benzinkút árainak csökkentését. Azt írták, kérdéseinkkel forduljunk a BÉT-hez. Csakhogy ezt már korábban megtettük, és az ottani sajtóosztály irányított minket az MNB-hez. Így aztán, bár két levelet is kaptunk, válasz nélkül maradtunk.

Mindkét levelünkben arra kerestük a választ, vajon a BÉT, illetve a jegybank szerint megsértette-e a tőzsdei cégekre vonatkozó szigorú antikorrupciós szabályokat és átláthatósági előírásokat a Mol, amikor egy politikus kérésére csökkentette az üzemanyagok árát Mezőkövesden. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy indul-e a Mol ellen bármilyen vizsgálat az esettel kapcsolatban. – A jegybank a Mol Nyrt. esetében csupán kibocsátói felügyeleti feladatokat lát el – közölte az MNB. A jegybank szerint a nyilvános kibocsátók felett gyakorolt kibocsátói felügyelet a tőkepiacról szóló törvény szerinti tájékoztatási szabályok ellenőrzésén keresztül valósul meg, ugyanis az általános számviteli, illetve társasági jogi előírásokon túl egyéb jellegű szabályok a nyilvános kibocsátókra e minőségükben nem vonatkoznak – írták.

Cikkünk megjelenése után a Budapesti Értéktőzsde sajtóosztálya a következő szöveget küldte: 

Tisztelt Szerkesztőség!

A Budapesti Értéktőzsde véleménye a Magyar Nemzetben és az mno.hu-n megjelent „Pingpongozott a Magyar Nemzet kérdéseivel a BÉT és az MNB” írással kapcsolatban:

A Budapesti Értéktőzsde folyamatosan figyelemmel kíséri a tőzsdei szabályok betartását. A szóban forgó esetben nem merül fel ezen szabályok megsértése, kibocsátói üzletpolitikai döntéseket a tőzsde nem vizsgál, nem is vizsgálhat. A kereskedés transzparenciája nem sérült, a befektetők nem károsodtak.

Ismeretes, Tállai András a Facebook-oldalán számolt be arról múlt szombaton: állampolgári megkeresést kapott, hogy Mezőkövesden és térségében a Mol bizony borsos áron adja az üzemanyagot. A lakosok panaszai meghallgatásra találtak, az államtitkár egyeztetéseket folytatott a Mol illetékes képviselőivel, amelynek eredménye, hogy az október 31-i állapothoz képest Mezőkövesden a benzin ára 11, míg a gázolajé öt forinttal csökkent. Ahogy lapunk korábban kiderítette, a szóban forgó töltőállomás a Mol saját kezelésében van, vagyis nem vállalkozó üzemelteti, aktuális árairól pedig a budapesti központban döntenek. Azaz nem egy úgynevezett franchise-rendszerben működtetett benzinkúton érte el a helyi vállalkozóval egyeztetve Tállai András az üzemanyagárak csökkentését, hanem a magyar gazdaság egyik legjelentősebb szereplőjénél. A NAV-elnök rezsicsökkentő akciója még a világ egyik legnagyobb gazdasági lapjában, a Bloombergben is vezető hír volt.

Nagy Csongor István versenyjogász korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy versenyjogi értelemben maga sem lát problémát a Mol árazásával kapcsolatban, mivel saját kútról van szó. – Ha franchise-rendszerben üzemeltetnék a benzinkutat, akkor már érdekesebb lett volna a helyzet – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy az mindenképp sajátos jelenség, ha egy töltőállomás árait nem a piaci viszonyok határozzák meg. Az is szokatlan, hogy az egynegyedében állami tulajdonban lévő olajtársaság miért tesz olyan gesztust egy politikusnak, amely csökkenti a cég legmagasabb elérhető nyereségét.

A Mol pedig úgy reagált a mezőkövesdi üzemanyagár-csökkentésre, hogy „minden fogyasztói visszajelzést mérlegelnek, de a piaci viszonyoknak megfelelően alakítják az árakat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.