Új aranykor jöhet az eurózónában

Van növekedés, a munkanélküliség sem olyan vészes, bár váratlan események még bezavarhatnak.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 11. 13. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa többé nem a világgazdaság beteg embere, sőt az eurózóna egyenesen egy új aranykor felé tart – hirdeti öles betűkkel elemzői várakozásokra hivatkozva a Bloomberg. És hogy mire fel az optimizmus? A közös valutát használó térség szerinte egy évtizede nem látott növekedést produkál, nemsokára pedig alacsony inflációval járó, bővülést hozó időszak kezdődik.

Az Európai Bizottság a múlt héten a 2017-re várt GDP-növekedésről szóló korábbi, 1,7 százalékos jóslatát 2,2-re változtatta – ez persze még mindig hagy kívánnivalót maga után. Hétfőn pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arról adott jelentést, hogy az „európai régió” (vagyis nem csak az eurózóna) növekedése az egész világra pozitív hatással van. 

A változásoknak sok okuk van. A kapacitásokat jó arányban használják ki az európai termelésben, ami vonzza a befektetőket, és segít a munkanélküliség leküzdésében. Elemzők dicsérik emellett az Európai Központi Bank laza monetáris politikáját, a vállalati nyereségek kontinensszerte felülmúlják a várakozásokat, a fogyasztói bizalom pedig 2001 óta nem volt ilyen magas.

Ennek ellenére kár lenne még pezsgőt bontani. Amellett ugyanis, hogy váratlan események is okozhatnak krízist, az eurózóna rendesen megszenvedte a legutóbbi gazdasági világválságot. A termelékenység növekedése nem éri el az évezred eleji szintet, egyes országokban a munkanélküliség a fiatalok körében a 20-25 százalékot is megütheti, de az állástalanság az összes korosztályt tekintve sem mindenhol biztató.

Ennek ellenére a mostani kétségkívül szép teljesítmény ahhoz képest, hogy a válság alatt milyen szintű adósság és rekordszintű munkanélküliség sújtotta, ami szinte már a közös valuta létét is fenyegette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.