Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Vizsgálni lehetne Mészárosék új bevásárlását

A tőzsdei egyéni befektetők képviselője szerint kérdéses, hogy a CIG-részvények vételi hulláma nem merítette-e ki a bennfentes kereskedelem tényállását.

Hava Nikita
2017. 12. 15. 4:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, az utóbbi fél évben minden arannyá változott, amire Mészáros Lőrinc rátette a kezét. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) látszik ez a legjobban. A héten jelentette be a felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt., hogy egy bonyolult kereszttulajdonlásos ügylettel beszáll a legnagyobb magyar kézben lévő biztosítóba, a CIG Pannónia Nyrt.-be. A cég részvényei már a bejelentés előtt egy hónappal emelkedni kezdtek, ez idő alatt 281-ről 365 forintig drágult a vállalat értéke a tőzsdén. A bejelentés előtti utolsó kereskedési napon, hétfőn 24 óra alatt 339 forintról 365-re emelkedett az árfolyam.

Ekkorra néhány kereskedő már bizonyára értesült valahogy arról, hogy a cég vezetősége valami nagy dobásra készül. Néhány szerencsés befektető mostanra nagyon jól járt, mert a csütörtöki zárásnál a CIG részvényei már hatvanszázalékos erősödést mutattak a hét elejéhez képest, illetve a tőzsdei forgalmat tekintve szerdán még az OTP Bankot is sikerült megelőzniük, ekkor kétmilliárd forintos forgalom felett zárták a napot.

Lapunk kérdésére Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke elmondta, hogy megvizsgálták Mészárosék keddi tranzakcióit, és önmagukban nincs velük gond. Azt viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy a CIG Pannónia ezt megelőző, hétfői hétszázalékos árfolyam-emelkedése már megérne egy vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről. A CIG elmúlt néhány hónapos tőzsdei tevékenysége nem indokolt ugyanis ekkora emelkedést, korábban az árfolyam csak egy-két százalékos növekedést produkált.

A kérdés az, hogy ez a vételi hullám nem merítette-e ki a bennfentes kereskedelem tényállását. Arról nem tudni, hogy volt-e az ügyben valamilyen jegybanki vizsgálat, ahogy általában sem tudni, hogy az MNB valaha is indokoltnak érezte-e ezt a tőzsdei Mészáros-érdekeltségek, így a Konzum, az Opus és az Appeninn különleges ármozgásaikor. A feladat nem olyan könnyű, mert a kereskedők sok ezer ügyletében sok millió papír fordul meg, de azért egy kísérletet biztosan megérne, hiszen úgy látszik, hogy bennfentes információk kerültek ki a részvényről.

Mészáros Lőrinc annyira jó érzékkel kezeli a befektetéseit, hogy vezető külföldi gazdasági lapok is felfigyeltek már rá. Korábban a Portfólió.hu többször írt arról, hogy miközben a nemzetközi médiában folyamatosan a virtuális valuta, a bitcoin elképesztő árfolyam-emelkedéséről, az emiatt dagadó lufiról beszélnek, addig a magyar tőzsdén fű alatt két olyan Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó papír (Konzum, Opus) is akkora emelkedést produkált az idén, amely lehagyja a szuperpénzét. A világ vezető gazdasági hírügynöksége, a Bloomberg is megírta, hogy a Konzum elképesztő szárnyaláson van túl, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cég árfolyama ugyanis az év eleje óta hatezer százalékot erősödött, míg a bitcoiné ez idő alatt „csupán” 1700 százalékot.

Dióslaki Gábor a Mészáros-cégek nagy ármozgásai kapcsán elmondta: bár nyilván nem állt szándékában, a polgármester – bármennyire a sors iróniájának tűnik is – tulajdonképpen többet tett azért, hogy becsábítsa a tőzsdére a kisbefektetőket, mint a jegybank egész vezetése két év alatt. Hozzátette: tapasztalatai szerint bárhol a világon a kormányközeli cégeket szeretik a kisbefektetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.