Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Heteken belül megszülethet a megegyezés a taxiáremelésről

Egy átlagos út 3-400 forinttal kerülhet majd többe, ha a fővárosi önkormányzat enged a fuvarozóknak.

MN-összeállítás
2018. 02. 09. 7:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár egy-két héten belül megszülethet a megegyezés az áremelésről az Országos Taxisszövetség és a főváros között. A taxisok a megnőtt kiadásaik miatt 10-15 százalékkal magasabb díjakat alkalmaznának. Már tavaly év vége óta egyeztet a hivatal, a rendeletalkotó és az érdekképviselet, és mint azt Metál Zoltántól, a taxisszövetség elnökétől megtudtuk, a másik oldal is egyetért abban, hogy árat kell emelniük.

– A főváros sem tud, és ahogy látom a tárgyalásokon, nem is akar vitatkozni velünk, hogy a megnövekedett költségek, a biztosítási díjak 30-40 százalékos emelkedése, az autók fiatalabbra cserélése, illetve a tavaly bevezetett online pénztárgép beszerzése miatt emelnünk kell az árakon – mondta az érdekképviseleti vezető.

– A tervezett 10-15 százalékos emelés nem olyan mértékű, amit ne lehetne elfogadni a politika vagy az utasok részéről. Számszerűsítve egy átlagos fuvar esetében 3-400 forinttal jelentene többet. Ez nem az az összeg, ami miatt az emberek a jövőben meggondolják, hogy beüljenek-e a taxiba – tette hozzá. – A vállalkozásoknak viszont nagyon fontos. Ha nem akarják tönkretenni a sofőröket, akkor a korrekciót végre kell hajtani – fogalmazott az elnök.

Javaslatukat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül nyújtották be a fővárosi önkormányzatnak. A tervezet, úgy látják, nagy mozgásteret enged minden irányban, magyarán kompromisszumra alkalmas. Metál Zoltán szerint egy-két hét alatt létrejöhet a megállapodás az emelésről. Az új árak leghamarabb csak tavasszal, április 1-jétől léphetnek életbe.

A jelenleg érvényben lévő díjszabást és a szabályokat öt éve állapította meg a főváros. Akkor lettek egységesen sárgák a budapesti taxik. Az egységesítés egyik célja az úgynevezett hiénák kiszűrése is volt. Metál Zoltán elismerte, hogy ezen a téren komoly eredményt nem értek el, a hatóságok is nehezen boldogulnak. Az utasokat megkárosító sofőrök száma csökkent ugyan Budapesten, de nem számottevően. Ferihegyen, az ország kapujában nem lehet úgy kilépni a repülőtérről, hogy meg ne szólítanák az utasokat a hiénák.

Mégis, az emberek jobban bíznak a személyszállító kisiparosokban, mint az egységesítés előtt – nyomatékolta a szövetség elnöke. A szervezet által készített felmérésből kiderül, nőtt a bizalom a szakma iránt, és úgy látják, szükség volt 2013-ban a lépésekre. – Jól döntött a politika, amikor bevezette a mindenkire egyformán vonatkozó szabályokat. A fővárosi taxisflottákban egyre több a korszerű gépkocsi, különösen az utóbbi években nőtt meg a számuk. A társaságok közül volt olyan, amelyik egyesült egy másikkal, de megszűnés nem történt, egyetlen vállalkozás sem ment csődbe az elmúlt öt évben – hangsúlyozta a taxisszövetség elnöke.

Az eltelt idő alatt ugyanakkor emelkedett a fuvarozók száma, ma Budapesten 5300 helyett már 5600 taxis dolgozik. A szakember ezt arra vezeti vissza, hogy az új szabályozás után sokan jöttek át a fekete- vagy szürkezónából. Ma már elenyésző, szinte nem is mérhető azok száma, akik feketén próbálnak fuvart szerezni. Ugyan nem kifejezetten a tisztulás miatt, de tény, hogy az elmúlt esztendőkben 5-10 százalékkal nőtt a fuvarszám. Erre az elnök két fő okot lát: az egyik a turizmus felpörgése, ugyanis érezhetően több külföldi látogat a fővárosba, a másik pedig hogy a magyaroknak is több pénzük van, így jobban megengedhetik maguknak ezt a szolgáltatást. Metál Zoltán úgy látja, az áprilisi áremelkedés nem fogja megakasztani a növekedést, bár annak mértéke csökkenhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.