Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Komolyra fordult az amerikai–kínai kereskedelmi háború

A chicagói értéktőzsdére pályázó kínai befektetők elutasítása jelzi, ellenséges lett az üzleti környezet.

MN
2018. 02. 16. 6:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve tartó huzavona után csütörtökön végül nem engedélyezte az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC), hogy a kínai Chongqing Casin Enterprise Group nevű befektetői csoport megvásárolja a Chicagói Értéktőzsdét (CHX). A bizottság indoklása szerint a vevőkkel kapcsolatban hiányoznak azok az alapvető információk, amelyek lehetővé tennék a börze hatékony ellenőrzését a felvásárlás után.

A 2016 februárjában bejelentett akvizíciót a SEC eredetileg jóváhagyta, de sokat bírálták Washingtonban mindkét pártból arra hivatkozva, hogy hozzáférést enged a kínai kormánynak az amerikai pénzpiachoz. A választási kampányban Donald Trump jelenlegi elnök kétszer is említette mint példát arra, hogyan tűnnek el a munkahelyek és a tőke Amerikából. Megválasztása után Trump új elnököt nevezett ki a SEC élére, és Jay Clayton elrendelte a döntés felülvizsgálatát.

„Hosszú harc volt, és hálás vagyok, hogy most már olyan elnökünk van, aki felismeri, milyen a nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, ha lehetővé tesszük, hogy egy a kínai kormányhoz kötődő vállalkozás tulajdonába kerüljön a Chicagói Értéktőzsde” – nyilatkozta Robert Pittenger, a republikánus kongresszus tagja csütörtökön. Szerinte továbbra is óvatosnak kell lenni a kínai befektetőkkel, mert a kommunista pekingi kormány magas szintű, és összehangolt erőfeszítéseket tesz, hogy „rosszindulatú” befektetésekkel veszélyeztesse az amerikai nemzetbiztonságot.

A döntéssel kapcsolatban a Reuters megjegyzi, hogy a Chicagói Értéktőzsde nagyon szűk piac, az amerikai értékpapírok mindössze 0,5 százaléka forog itt. A hivatalosan magántulajdonban lévő Chongqing Casin Enterprise Group 25 millió dollárt fizetett volna a börzéért, az elutasítás viszont azt jelzi, hogy Trump elnöksége alatt egyre ellenségesebb lesz az üzleti környezet a kínai befektetők számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.