Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Unortodox döntés: kínai jegybankelnök és államtitkár kapott díjat az MNB-től

Megvan, ki kapta a Lámfalussy-díjat és a Popovics-díjat.

MTI
2018. 02. 12. 10:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői tájékoztatás szerint a jegybank által alapított Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azokat a nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal pedig a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő szakmai munkát díjazza a jegybank.

Az MNB közleményében felidézte, az idei Lámfalussy-díj átadása rendhagyó módon nem a Lámfalussy-gálán történt, hanem a kínai miniszterelnök közelmúltbeli magyarországi látogatásakor.

A jegybank a People’s Bank of China elnökének hosszú szakmai pályafutását, jegybankelnökként elért eredményeit és a renminbi (jüan) nemzetközivé tételéért végzett erőfeszítéseit is méltatta az elismeréssel. Az 1990-es évek végén kibontakozó ázsiai pénzügyi válságban a People’s Bank of China alelnökeként nagyban hozzájárult a kínai valuta, a jüan stabilitásának megőrzéséhez. 2002-ben nevezték ki jegybankelnökké, amivel mára a People’s Bank of China leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetőjévé vált. Csou Hsziao-csuan Kína egyik legmeghatározóbb pénzügyi reformere, jegybankelnöksége alatt kiemelkedő eredményeket ért el a pénzügyi reformok terén.

A Popovics-díjat Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára vehette át. Banai Péter Benő 2014 óta tölti be az államtitkári pozíciót, és döntő szerepe volt a 2010-ben kezdődő, sikeres fiskális fordulat végrehajtásában, a költségvetési és államháztartási kiszámíthatóság megteremtésében, valamint a pénzügyi fegyelem kialakításában.

Banai Péter Benő 1998 óta a Pénzügyminisztériumban, majd a Nemzetgazdasági Minisztériumban különböző pozíciókban dolgozik. 2010-től a költségvetésért felelős helyettes államtitkári, 2014-től az államháztartásért felelős államtitkári feladatokat látja el, emellett a Magyar Közgazdasági Társaság államháztartási szakosztályának alelnöke. Több szakmai publikációja jelent meg elsősorban európai uniós költségvetési kérdésekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.