Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Akadémián oktatják a számítógépes játékokat

Az Orbán-kabinet kétmilliárd forinttal támogatja a jövő hét végi, pénzdíjas e-sport-tornát.

B. Molnár László
2018. 03. 14. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint az állam immár az e-sportban is fantáziát lát: március 23–25. között a Budapesti Olimpiai Központ Sportcsarnokában (BOK-csarnok) rendezik meg a kormány által 2 milliárd forinttal támogatott, pénzdíjas versenyt, ahol a legjobbak között nem kevesebb, mint egymillió eurót (311 millió forint) osztanak szét.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a föld bizonyos részein már hatalmas üzlet a számítógépes játékok professzionális világa. Tavaly csak Európában összesen 253 millió dollár bevétele volt az e-sport piacának; ebből Oroszország 2017-ben 38 millió dollárral vezető szerepet töltött be, hazánk az utolsó helyen állt 576 ezer dolláros piacával. Az európai e-sportból származó összbevétel 2018-ban várhatóan eléri a 325 millió, és a szakértők szerint Magyarországon is meghaladhatja az 1 millió dollárt. Európában körülbelül 27 millió, Magyarországon 379 ezer ember űz valamilyen internetes játékot; utóbbiak majdnem fele 25 év alatti. A legnagyobb versenyeken elképesztő pénzek forognak, hatalmas érdeklődés mellett: a Dota 2 stratégiai játék vb-jén például 20 millió euró a pénzdíj, a League of Legends tavalyi világbajnoki döntőjét a pekingi Madárfészek stadionban rendezték meg, ahol a helyszínen 60 ezren, a világhálón több tíz millióan nézték a küzdelmeket.

Ezeknek a számoknak az ismeretében már érthetőbb, miből fakad a sportág hazai népszerűsége: nálunk körülbelül egymillióan játszanak videojátékokkal, és 200-250 ezerre tehető az e-sportolók száma. Mára komoly egyesületek, mint az MTK, a Diósgyőr, a Debrecen és az Újpest, e-sport-szakosztályokat nyitottak, sőt január végén a Honvéd elindította az első e-sport-akadémiát is. – Jelenleg több mint száz tagunk van, akik számára névadó szponzorunk segítségével több millió forint értékben 12 munkaállomást hoztunk létre a sportághoz nélkülözhetetlen speciális székekkel együtt. Fontosnak tartjuk a játékosok fizikai fölkészülését is, így az, aki rendszeresen fut, úszik vagy kondizik, olcsóbban válthatja meg az e-bérletét – árulta el lapunknak Mezei Péter, a Honvéd akadémiájának szakmai igazgatója. Elmondta azt is, egyre többen vannak szerte a világban, akik már az e-sportból élnek, ráadásul nem is rosszul. Az úgynevezett streamerek játékát egy erre specializálódott oldal összegyűjti, majd átlagosan 2 euró előfizetési díjért cserébe élőben közvetíti. A bevételt a játékos és az oldal elfelezi. Százezren is követik a legjobbak játékát; de ez a 100 ezer euró csak egy része a havi bevételnek, ugyanis hozzájárul az egyre bővülő reklámpiac, valamint a nézőknek játék közben egy számlára befizetett adományai is. Itthon öt-tíz fiatal tud már ebből megélni – tette hozzá Mezei Péter.

A jövő hét végi, a visegrádi országoknak rendezett, egymillió eurós pénzdíjazású versenyen a négy szakág megközelítőleg száz versenyzője vesz részt. Közülük Böröcz Bence az egyetlen, aki már Major-tornán is játszott – ez olyan, mint a teniszben a Grand Slam –, ő például már több ezer euró bevételnél jár havonta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.