Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Több tízezer állás az iparban

Némileg csökkent a betöltetlen álláshelyek száma tavaly az utolsó negyedévben a harmadik negyedévhez képest a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ugyanakkor minden ágazatban nőtt a munkaerőhiány 2017 azonos időszakához képest. A rendelkezésre álló álláshelyek közel három százalékába várják a munkavállalókat.

Nagy Kristóf
2019. 03. 16. 12:34
Az oktatásba több mint négyezer főt várnak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérséklődött valamelyest a tavaly október és december közötti időszakban a megelőző negyedévhez képest a betöltetlen álláshelyek száma, a versenyszférában a rendelkezésre álló pozíciók 2,7 százalékába, míg a közszférában 2,9 százalékába várják a munkavállalókat a foglalkoztatók – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorából. A közszférában nőtt nagyobb mértékben a betöltetlen állások aránya. (A statisztikai hivatal adatai a rendelkezésre álló pozíciók arányában vizsgálja a betöltetlen helyeket, tehát az esetleges kapacitásbővítés során növekvő munkaerőigényt nem tartalmazzák az adatok.)

Nemzetgazdasági szinten valamivel több mint 83 ezer álláshely maradt betöltetlenül 2018 utolsó negyedévében. Az egy évvel korábbihoz képest közel tízezer pozícióval magasabb a szám, ám a 2016 és 2017 közötti közel húszezres emelkedéshez képest kedvezőbbek az adatok.

Az oktatásba több mint négyezer főt várnak
Fotó: Havran Zoltán

A tendencia egybecseng a korábban lapunk által megkérdezett munkáltatói várakozásokkal: a foglalkoztatók arra számítanak, habár a munkaerőhiány hosszú távon meghatározó marad, annak mértéke már enyhébb ütemben nőhet, bizonyos ágazatokban pedig sikerül mérsékelni a folyamatot. Ez technológiai fejlesztésekkel, robotizációval érhető el, ám a közmunkások mind nagyobb versenypiaci integrációja és az inaktívak bevonása is segít.

 

Ágazati bontásban több tízezer betöltetlen álláshellyel a munkaerőhiány továbbra is az iparban, azon belül is a feldolgozóiparban a legmeghatározóbb. Arányaiban az építőipar van az egyik legrosszabb helyzetben, az ágazatban 3,4 százalék a betöltetlen pozíciók aránya, emellett mintegy 5,5 százalékos a munkaerőhiány az adminisztratív szolgáltatásoknál. Szintén magas a többi ágazathoz képest az egyébként jól fizető információs, kommunikációs szektorban a betöltetlen álláshelyek aránya, 3,6 százalék. A közigazgatásban és az egészségügyi-szociális szférában nyolcezer fölött van az üres munkahelyek száma, míg az oktatás több mint négyezer főt vár.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt róla, hogy a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképességet növelő javaslatcsomagja az inaktívak munkaerőpiaci integrációját és a külföldiek hazacsábítását jelöli meg a fő teendők között, többek közt adókedvezményekkel, az éves nettó reálbér jelentős növekedéssel ösztönözve a folyamatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.