Kötvénykibocsátás segítheti a hazai cégek növekedését

Több milliárd forintot, akár nemzetközi terjeszkedést megalapozó felvásárlásokat is eredményezhet a jegybank új, hazai vállalatokat célzó kötvényprogramja. Az Equilor szerint egy most még szinte ismeretlen finanszírozási forma terjedhet el a hazai cégek között, aminek népszerűsége legalább a regionális átlagot elérheti.

Rácz Gergő
2019. 05. 30. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvezők a gazdasági kilátások, ennek megfelelően érzékelhető átalakulást hozhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban bejelentett, júliusban induló új kezdeményezése, amivel beindítaná a hazai vállalati kötvénypiacot – mondták tegnap újságíróknak az Equilor szakértői. Magyarországon nagyon alacsony a vállalati finanszírozásban a kötvények részesedése. Az MNB a növekedési hitelprogrammal sikeresen orvosolta a vállalati hitelpiac befagyását, egyúttal rögzített kamatozással juthatott finanszírozáshoz több ezer hazai kisebb cég. A növekedési kötvényprogram részeként 300 milliárd forint értékben vehet kötvényeket az MNB nem pénzpiaci cégektől, amelyeknek megvan a szükséges hitelminősítése. A kötvényprogrammal lényegében egy új piac kiépítésével próbálkozik a jegybank.

Az Equilor szakértői, Gereben András elnök és Svoób Ágnes, az Equilor vállalati finanszírozási üzletágának vezetője szerint biztos, hogy lassú fejlődési folyamat előtt állunk, amelynek során megközelítheti a hazai vállalati kötvényállomány a régiós átlagot. Az MNB célja a cégek több lábon állásának biztosítása lenne, amely fokozná a gazdasági szereplők ütésállóságát egy esetlegesen romló piaci környezetben is.

Jelenleg Magyarországon GDP-arányosan mindössze másfél százalékot tesz ki a vállalati kötvényállomány, szemben a lengyel hat, a cseh és szlovák hét százalékkal. Ennek a finanszírozási formának az angolszász országokban van komolyabb hagyománya: az Eurostat adatai szerint Nagy-Britanniában például közel a teljes vállalati pénzelés harmadát biztosítják kötvényekből, de Svédországban is 25 százalékos az arány.

A szóba jövő kibocsátók körét illetően sok a bizonytalanság. Eleve nincs túl sok jelölt, amelynek olyan üzleti bevétele, illetve jövedelmezősége lenne, hogy könnyen meggyőzze a befektetőket. Más szempontból viszont olyan, a szélesebb nyilvánosságnak ismeretlen kft.-ket is felsorolnak, amelyek kifejezetten jó növekedést és ennek megfelelően vonzó befektetési célpontot jelenthetnek, ám eddig nem foglalkoztak a márkájuk szélesebb körben való megismertetésével. Azok a cégek, amelyek érdeklődnek és ténylegesen élni is kívánnak a kötvények általi forrásbevonás lehetőségével, akár külföldi cégfelvásárlási lehetőségeket is mérlegelnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.