Csökkent az iparban a munkaerőhiány

Ugyanakkor továbbra is jelentős az emberigény a kereskedelemben, az építőiparban, illetve a szállítási, raktározási területeken.

Nagy Kristóf
2019. 06. 17. 11:39
Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első negyedévben gyakorlatilag stagnált nemzetgazdasági szinten a betöltetlen állások száma 2018 azonos időszakához képest, ám a csökkenés leginkább a versenyszférában következett be, a költségvetési intézményekben ugyanakkor nagyobb a munkaerőhiány – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatsorából.

Országszerte nyolcvanezer olyan álláshelyet mért a hivatal, ahova felvennének a munkáltatók alkalmazottakat, tehát ebben a számban nincs benne az új beruházások által létrejövő betöltetlen állások száma. A nyolcvanezer fős hiányból 57,3 ezret a versenyszektorban regisztráltak. A cégek 2018 első negyedévében még közel 59 ezer fős létszámhiányt jeleztek, a legmagasabbat 2010 óta. Ezzel szemben a közszférában közel kétezerrel, 19 ezerre nőtt az üres pozíciók száma. A költségvetési intézményekben a humánegészségügyi és a szociális területeken közel ezer fővel, az oktatás területén szintén több száz fővel nőtt a munkaerőigény.

Fotó: Kurucz Árpád

A versenyszférában leginkább az ipar területein mérséklődött a munkaerőhiány, elsősorban a feldolgozóiparban, egy év alatt négyezer fővel. Ugyanakkor továbbra is jelentős az emberigény a kereskedelemben, az építőiparban, illetve a szállítási, raktározási területeken.

Érdekképviseleti vélemények szerint a munkaerőhiány továbbra is számottevő idehaza, ám annak mérséklődése egyfelől a bérek jelentős, várhatóan idén is 10 százalékot meghaladó emelkedésének, illetve a cégek modernizációs beruházásainak köszönhető. Habár némely szakszervezetek azzal riogatnak, az autóipar lassulása miatt állások kerülnek veszélybe, ezt nem így vélik a munkaadói képviseletek és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara sem. Ugyanakkor pénzügyi elemzők szerint nélkülözhetetlen, hogy a közszférában – a korábbiakhoz hasonlóan – ismét jelentős bérfelzárkóztatási programokat indítson a kormány, mivel a versenyszférában az idén jóval lendületesebben nőnek a keresetek. Várhatóan ősszel az állami vállalatoknál is újabb, többéves bérrendezési programról kezdődnek tárgyalások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.