Kockázatos gazdasági klíma

A forint árfolyama ugyan kisebb mozgásoktól eltekintve az utóbbi időszakban tartósabban a történelmi mélypont körül jár, de nem produkált pánikszerű mozgásokat. Az Equilor Zrt. szakértői a közeljövő várható gazdasági és piaci kihívásairól, valamint a lehetséges befektetési stratégiákról tartott keddi tájékoztatón úgy fogalmaztak: ha előrelépés következik be akár az amerikai-kínai kereskedelmi háború, akár a brexit ügyében, akkor javulhat a forint árfolyama.

Fellegi Tamás Péter
2019. 09. 11. 13:36
null
Amennyiben tartósan ötven dollár alá esik a nyersolaj ára, az komolyabb piaci gyengülést hozhat Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A világban manapság a számos kockázat egyidejű jelenléte sok fejtörést okoz a nemzetközi gazdaság szereplői­nek. Szerencse, hogy közülük egy legalább megoldódott: az európai parlamenti választások során nem tört előre a szélsőjobb. Elhúzódik azonban az amerikai–kínai kereskedelmi háború, és a brexit kérdése is meglehetősen bizonytalan – mondta Török Lajos vezető elemző. A jegybankok monetáris politikájával kapcsolatban elhangzott: év elején még úgy tűnt, hogy kamatemelések jönnek, aztán hirtelen fordulat következett be. Ismét kamatot csökkentett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, előtérbe került a monetáris lazítás, s úgy tűnik, továbbra is marad az úgynevezett „ingyenpénz” időszaka.

Ami a világgazdaságot illeti, az USA még mindig erőteljesen növekszik, de az ütem eddig olyan robosztus volt, vélhetően nem maradhat fenn a jövőben. A kereskedelmi háború elhúzódik, ami bizonytalanságot kelt. Nem tudhatják ugyanis, hogy ha Indiában vagy más országban építenek gyárat, Trump nem ­vet-e ki ott is vámokat. Európában manapság a brexit a legfőbb kérdés: a brit parlament most ugyan megtiltotta a megegyezés nélküli kilépést, de Boris Johnson miniszterelnök meg akarja kerülni ezt a törvényt, így továbbra is igen nagy a bizonytalanság.

Amennyiben tartósan ötven dollár alá esik a nyersolaj ára, az komolyabb piaci gyengülést hozhat
Fotó: Mirkó István

A munkaerő­piac kifejezetten jó Európa-szerte, azonban a rendkívül alacsony kamatok és a negatív állampapírhozamok kárt okoznak a bankoknak, és ez az egész gazdaságnak rossz, mert a bankrendszer a kapitalista gazdaság „kenőolaja”. Az áru­piacokon emelkedik az arany ára, míg az olajé csökkenő trendet jelez, s amennyiben hordónként ötven dollár alá esne, akkor komolyabb, tartósabb gyengélkedés jöhet.

A magyar gazdaságban, ellentétben az európai és világméretű problémákkal, jelenleg úgy tűnik, minden rendben van: az infláció 3,5 százalék alatt maradhat, az államadósság csökken, 4,2 százalékos gazdasági növekedés lehet idén, és ez hosszabb távon is a három százalék fölötti szinten stabilizálódhat. Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető szerint a forint ugyan történelmi mélypont körül van, de nem volt pánikszerű mozgás az árfolyamban. Véleménye szerint ha előrelépés lesz az amerikai–kínai kereskedelmi háború vagy a brexit ügyében, akkor javulhat a magyar deviza árfolyama.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.