Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Akár hetvenötezret is ad az állam három hónapig

Az állam a munkavállaló kieső fizetésének hetven százalékát fizeti ki a munkaadó helyett.

2020. 04. 24. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százezer munkahely megőrzésében lehet kiemelt szerepe a német mintára itthon is bevezetett rövidített munkaidőnek és bértámogatásnak (­kurzarbeit). Az állam a munkavállaló kieső fizetésének hetven százalékát fizeti ki a munkaadó helyett, ami havonta akár 75 ezer forintot is jelenthet.

A bértámogatási rendszerben egyszerre kell áldozatot hoznia a munkavállalónak, a munkaadónak és az államnak is. A munkaadó vállalja, hogy nem küldi el a munkavállalót, a dolgozó pedig vállalja, hogy bizonyos jövedelemkiesés mellett tovább dolgozik, és önfejlesztésre is fordít munkaidőt – írta a bértámogatásról szóló összeállításában a Századvég Gazdaságkutató. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a támogatás célja ugyanis az, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások leépítések helyett a munkahelyek védelmében csökkentett munkaidőt alkalmazzanak, az állam pedig a kieső bér hetven százalékának térítésével kompenzálja a munkavállalót.

Az elemzés bemutatja, hogy azok a munkáltatók (a munkavállalóikkal együtt) jogosultak a támogatásra, amelyek a koronavírus-helyzetre tekintettel 15–75 százalékkal voltak kénytelenek csökkenteni a munkaidőt, vagyis legalább napi két órában foglalkoztatják munkavállalóikat, és a későbbiekben is garantálják az ő továbbfoglalkoztatásukat. További segítség, hogy a vállalkozásoknak a bértámogatás mellett lehetőségük van 0,1 százalékos kamatozású, kétéves futamidejű munkahelymegtartó hitel felvételére is, amelyet dolgozóik kilenchavi bérének finanszírozására fordíthatnak.

A kérelmezésnél fontos szempont, hogy az igény benyújtásának napjára szóló alapbért veszik figyelembe, ugyanakkor nem kell kifejteni a gazdasági nehézségek okát. Sőt – mint az összegzés rámutat – a munkaszerződés módosítására sincs szükség, mivel azok a kormányrendelet erejénél fogva módosulnak.

A Századvég elemzése szerint a bértámogatás kiterjed a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint olyan egyesületekre és civil szervezetekre, amelyek nem részesülnek költségvetési támogatásból. Ugyanakkor az ­uniós szabályok miatt nem kaphatnak állami bértámogatást, akik ­uniós forrásból jutnak bérjellegű támogatáshoz.

Az állami bértámogatás fejenként havonta legfeljebb nettó 74 946 forint lehet, mivel kieső munkabérként legfeljebb a nettó minimálbér kétszeresét, 214 130 forintot lehet figyelembe venni. A támogatást három hónapig kaphatja meg a munkavállaló. Ezt a munkaadónak a munkavállalóval közösen kell kérelmeznie a cégkapun keresztül. A kérelmeket nyolc napon belül bírálja el a kormányhivatal, az első kifizetések május végén juthatnak el a munkavállalókhoz. Az adómentes támogatást havonta utalják, és ez táppénz, betegszabadság, fizetett állásidő és fizetett szabadság idejére is jár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.