időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Járványelőnyben a krumpli

Csinta Samu
2020.04.15. 13:29
Járványelőnyben a krumpli

A területalapú támogatásokra vonatkozó kérések benyújtásának elhúzódása, illetve a kifizetések ebből fakadó valószínűsíthető csúszása jelenti egyelőre a legnagyobb gondot a járványhelyzetben dolgozó romániai gazdáknak. A tavaszi munkálatokat csak szórványosan akadályozzák a kijárási korlátozások.

– A május 15-i határidő betarthatóságát máris el lehet felejteni, akár uniós szinten is, a karanténkörülmények között ugyanis nem megvalósíthatók az elbíráláshoz szükséges helyszíni szemlék – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, a román szenátus mezőgazdasági bizottságának titkára. – A tavaszi munkálatokat azonban mindez nem befolyásolja, hiszen a vetőmagok és a műtrágya beszerzését más pénzügyi forrásokból állják a gazdák.

– Székelyföldön végükhez közelítenek a tavaszi munkálatok – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetőjétől. Az utóbbi években feljavult gépesítési szintnek és a jó időjárásnak ­köszönhetően az őszi gabonák trágyázása, a tavaszi gabonák vetése, illetve a krumpli- és zöldségültetést célzó tevékenység nem vett igénybe 25 munkanapnál többet, most már viszont mindenki esőre vár. A kijárási korlátozásokon végzett finomhangolások következtében immár a saját élelmiszer­igények kielégítését szolgáló háztáji gazdálkodásnak sincs különösebb akadálya, bár érkeznek azért jelzések a közlekedést ellenőrző brigádok sajátos törvényértelmezéséről.

Volt, ahol a vetőmagnak szánt gumót is el tudták adni
Fotó: MTI/Balázs Attila

Úgy tűnik, egyelőre a termények értékesítésével sincsenek különösebb gondok. A koronavírus-járványban bevezetett korlátozások miatt nem érkeztek meg időben Romániába a nagy burgonyatermesztő országokból útnak indított szállítmányok, és így előnyös helyzetbe kerültek a székelyföldi gazdák. A kereslet megugrása nyomán a Hargita megyei krumplitermesztők többsége rövid idő alatt a teljes készletét eladta – mondta el a Székelyhon.ro portálnak Török Jenő, Hargita megyei mezőgazdasági igazgató. Hasonló a helyzet Háromszéken is. Bár a kereslet csak kismértékben emelte meg a termény árát, még a vetőgumónak szánt krumplit is el lehetett adni 1,50 lej (115 forint) körüli áron. Ugyanakkor némi tejárcsökkenés tapasztalható, ami részben szezonális jelenség, ám a tejipari gyártókapacitások kényszerű szűkülése is rátett a jelenségre még néhány lapáttal.

– A következő gondot a június végi–július eleji aratás jelentheti; ha a járvány elhúzódik, akkor már jóval több emberre van szükség a földeken – vetette fel Könczei Csaba. – A külföldről hazatérők, illetve a járvány következtében munka nélkül maradók közül talán lesz némi átszivárgás a mezőgazdasági szférába, de a nyugati országokban más bérszínvonalhoz szokott emberek minden bizonnyal újra útnak indulnak, amint tehetik.

Tánczos Barna egyébként úgy véli: élelmiszerhiány nem lesz, legfeljebb némi termelés-visszaesés, de az is kisebb, mint a gazdaság legtöbb ágazatában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.