Akkumulátor-nagyhatalom lehet az európai autóipar

Saját lítiumforrásaira támaszkodva a német autóipar függetlenítheti magát a behozataltól, így versenyképessé válhat az akkumulátorok tekintetében Kínával szemben. A ritka fémet geotermikus erőműben áram- és hőtermeléssel egy időben választják ki a termálvízből, szén-dioxid kibocsátása nélkül.

2020. 06. 17. 11:36
Braulio Lopez of Galaxy Resources lithium mining division carts halite concentrate at the Salar del Hombre Muerto in Salta Province
A lítium kinyerése csak minimális ökológiai lábnyomot hagy Fotó: Enrique Marcarian Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban hamarosan jelentős mennyiségű lítium előállítását kezdhetik meg, amely fontos alapanyaga a korszerű akkumulátoroknak, és amelynek előállításáért az európai autógyárak jelenleg főként kínai cégekhez fordulhatnak. A német akkumulátorgyárak így függetlenek lehetnek a fontos alapanyag behozatalától – jelentette a Welt am Sonntag. Több vállalat jelenleg is vizsgálja a lítiumtermelés lehetőségét Németországban. A lítium-ion akkumulátorok előállításához szükséges alapanyagot a Felső-Rajna-árok mélyén lévő geotermikus erőművek segítségével kívánják előállítani. Az ott található víz a vizsgálatok szerint 200-400 milligramm lítiumot tartalmaz literenként. Az EnBW energiaszolgáltató társaság egy geotermikus üzem létesítését tervezi a Karlsruhétól északra található Bruchsalban. Thomas Kölbel projektmenedzser azt nyilatkozta, hogy a lítium-klorid-extrakció (szétválasztás) elég jól működött a laboratóriumban, ezért a következőkben egy demonstrációs üzemben próbálják ki.

A lítium kinyerése csak minimális ökológiai lábnyomot hagy
Fotó: Reuters

Hasonló tevékenységet folytat a Vulcan Energy társaság, amely kísérleti üzemet tervez létrehozni a Pfalz­werke energiavállalattal együttműködésben. Az insheimi geotermikus erőművet ennek megfelelően bővítik idén. A Vulcan azt szeretné kipróbálni, hogy a lítium-hidroxidot mennyire képes kiszűrni a termálvízből. Mindezt egy nagyobb demonstrációs üzem építése követi 2021-ben. Horst Kreuter, az egyik menedzser bejelentette, hogy az insheimi kereskedelmi üzem már 2022-ben megkezdheti működését, évente kétezer tonna lítium-hidroxid előállításával.

A lítium a különböző ásványok és sók mellett geotermikus kutakban is fellelhető a földkéregben, és kinyerése a sós geotermikus folyadékból csak minimális ökológiai lábnyommal jár. Míg a hagyományos eljárások során párologtatással jutnak lítiumhoz, addig a geotermikus kutakból a felszínre szivattyúzott vizet a fémhez jutás után visszajuttatják a kéregbe. Ezenfelül a víz által szállított hőt elektromos áram környezetbarát generálására használják. Egy geotermikus erőmű tehát az áram- és hőtermeléssel egy időben ­lítiumot vagy más nyersanyagokat is termelhet, szén-dioxid kibocsátása nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.