Eltűnőben vannak a bogyós gyümölcsök a hazai palettáról. Az elmúlt évtizedekben megváltozott időjárás, az egyre forróbb nyarak miatt számos faj termesztésével már nem éri meg foglalkozniuk a gazdálkodóknak. A hőhullámokat a feketeribizli, a málna és a szeder is egyre nehezebben viseli. Bár néhány ültetvényen még ma is folyik termesztés, a piacokra azonban innen csak elenyésző mennyiségű gyümölcs kerül. A statisztikák szerint hozzávetőlegesen kétszáz hektár málnaültetvény van Magyarországon, ténylegesen azonban ebből már csak száz hektáron folyik termesztés.
Még nincs veszve a szederszüret
Egyelőre tényleg úgy tűnik, hogy leáldozóban van a hazai bogyósgyümölcs-termesztés, a kutatók jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a klimatikus viszonyok változása ellenére továbbra is megteremjen hazánkban például a málna és a szeder. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) néhány éve indított programot e témában, a kezdeményezéshez pedig azóta több partnerintézmény is csatlakozott. – 2016-ban árnyékolóhálók alatt kezdtük el a klímakísérleteket, amit később agrárerdészeti rendszerekkel egészítettünk ki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a központ fertődi állomásán – ahol az egész kísérlet zajlik – nyárfák alatt vizsgálnak különböző bogyós fajokat, fajtákat – tudtuk meg a NAIK-tól.
A legnagyobb problémát a málna esetén a napégés, valamint a tápanyagfelvételi zavarok okozta rossz gyümölcsminőség, a magas talajhőmérsékletből eredő gyenge sarjképződési hajlam és sarjnövekedés jelenti. A ribiszkénél a napégés mellett a zöldbogyóhullásra, a rossz termékenyülésre, a termőrügy-differenciálódási és mélynyugalmi zavarok okozta terméskiesésre keresik a választ a kutatók. Ezen problémákra – a nemesítés mellett – a megfelelő árnyékolás jelenthet megoldást a szakemberek szerint. A bogyós gyümölcsök eredeti termőhelye ugyanis az erdőben volt, a félárnyékos helyhez szokott növények pedig nagyon érzékenyek a közvetlen, erős napfényre. Sok esetben UV-sugárzás okozta égés tapasztalható, ami kedvezőtlenül befolyásolja a hozamot, az ültetvények kondícióját, a jövedelmezőséget.