időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Jókor jött a kánikula, hamar véget érhet az aratás

Köpöncei Csilla
2020.08.03. 15:28
Jókor jött a kánikula, hamar véget érhet az aratás

Az aratás befejezésének kedvez az időjárás, az ország jó részén a melegnek köszönhetően ismét rá tudnak menni a földekre a munkagépek. A meleg és száraz idő egyelőre a kukoricának és a napraforgónak is jót tesz, a Kisalföldön azonban ismét az aszály megjelenésétől kell tartaniuk a gazdálkodóknak.

Jót tett az elmúlt napok nyáriasan meleg időjárása a hazai szántóföldi növényeknek, ráadásul a korábban lehullott jelentős mennyiségű eső miatt szünetelő aratás is folytatódni tudott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrár-előrejelzése szerint hazánk döntő részén jelenleg megfelelő a talajnedvesség.

A felszín a múlt hét elején még sokfelé volt sáros, de azóta sokat szikkadt, így a legtöbb helyen ismét elindulhattak a gazdák a munkagépekkel a földjeikre.

Épp idejében érkezett a szárazabb időjárás, a lábon álló gabona minősége ugyanis napról napra romlott. A leglassabban a Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön tudtak haladni a munkálatokkal a gazdák, ott a július közepén érkezett jelentések szerint a búzatáblák alig 12-16 százalékáról sikerült betakarítani a terményt.

A sok esővel tarkított nyár eleji időjárás ugyanakkor kedvezett az őszi vetésű növényeknek, az elmúlt napokra jellemző magasabb hőmérséklet pedig szintén jót tett az állományoknak. Az OMSZ jelentése szerint a keleti tájakon az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, itt a kukorica és a napraforgótáblák is gyönyörűek, a gazdák bizakodóan tekinthetnek az őszi betakarítási időszak elé. A szakemberek szerint a képet kissé árnyalja, hogy néhány helyen a táblák mélyebben fekvő részein a sok eső miatt belvizes foltok alakultak ki, ami visszavetheti a termésátlagokat. Az Alföld nagy részén, főként a Tiszántúlon ugyanakkor a sokéves átlaghoz viszonyítva is kedvezőbb a helyzet, a természetes növényzet, az állandó kultúrák és a kapás növények is fejlettebbek a szokásosnál, ami egyértelműen a bőséges csapadéknak köszönhető.

Az előrejelzések szerint a folytatásban is marad a meleg, nagyrészt száraz idő, csak egy-két nap van esély zápor, zivatar kialakulására.

Míg az ország nagyobbik részén örülhetnek ennek a gazdálkodók, a Kisalföld északnyugati részén és a Mohácsi-sziget térségében azonban ismét az aszálytól kell tartaniuk a termelőknek.

Az elmúlt hetekben ugyanis ezeken a tájakon nem esett elég eső, így még mindig a kritikus szint alatt van a talajnedvesség.

Debrecenben gyűlnek össze a gazdák

A koronavírus-járvány ellenére sem marad el az idei Farmer-Expo, bár a szervezők a korábbiaknál kevesebb kiállítóra számítanak, ahogyan a kiépített vásárterület is kisebb lesz a megszokottnál. A kiállításra augusztus 18–21. között Debrecenben kerül sor. Járványügyi megfontolásokból az állatbemutatók többsége elmarad, de a pavilonok így sem maradnak üresen: a fedett, de nyitott épületekben maximum 100 részvevővel szakmai fórumokat tartanak majd a szervezők.