időjárás 6°C Nándor 2021. October 19.
logo

A fenntartható költségvetési politika segítség járvány idején

Magyar Nemzet
2020.10.04. 11:15

A fenntartható költségvetési politika hozzájárult a Covid–19-járvány negatív gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítéséhez – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a legfrissebb elemzésében, amelyben közpénzügyi szempontból vették górcső alá a központi költségvetés fenntarthatóságát támogató és veszélyeztető leglényegesebb tényezőket.

Elégedett az ÁSZ a büdzsé vírusálló teljesítményével
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az ÁSZ szakemberei kiemelték: 2011-től – a Covid–19-járvány megjelenéséig – a lakossági megtakarítások egyre nagyobb szerepet játszottak az államadósság finanszírozásában, az államadósság-mutató folyamatosan javult, ezért a járvány következményeként kialakult recesszióban továbbra is kulcskérdés a háztartások növekvő pénzügyi vagyonának bevonása az államadósság finanszírozásába.

A költségvetés fenntarthatósága úgy is megvalósult, hogy az elmúlt években a Magyarországnak járó uniós támogatások jelentős részét a magyar költségvetés megelőlegezte, miközben az Európai Unió általi megtérítés üteme viszont elmaradt a tervezettől.

A számvevőszéki elemzés rámutat arra is, hogy bár 2011 óta a nominális államadósság folyamatosan bővült, a GDP gyorsabb ütemű növekedésének köszönhetően az államadósság-mutatók töretlenül javultak. A járvány hatására csökkenő GDP, illetve az emelkedő pénzforgalmi és maastrichti hiány miatt azonban 2020-ra a kedvező tendencia megszakad. Az ÁSZ szerint a stratégiai célok elérése érdekében hozott intézkedések mérsékelték az államadósság kockázatait. Különösen a devizahányad csökkentése és a lakossági finanszírozás erősítésében léptünk előre, ám az állampapírok átlagos futamidejének növelésé­ben még van mit tenni. A külső versenyképesség alakulása pedig, a folyó fizetési mérleg 2019-es negatív egyenlege után, az import túlzott növekedésének kockázatát és ezzel a GDP bővülésének lassulását hordozhatja magában.

Ezek is érdekelhetik