A biogáztüzelés égető problémájának vizsgálata díjat ért

Elsőéves doktorandusz a kutatások élvonalát megcélozva nyerte el projektjével egy innovációs verseny első díját.

Magyar Nemzet
2020. 11. 22. 15:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Környezeti és üzleti szempontból is ígéretes projektek kerültek az ExxonMobil által kiírt innovációs pályázat, a The Dual Challenge díjazottjai közé. A győztes a biogáz, az egyik legzöldebb energiaforrás felhasználásának fő buktatójára kínált megoldást.

Amir Shabrin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem elsőéves doktoranduszának projektje a gáz égése során keletkező égéstermékek problémáját vizsgálta, ezek ugyanis olyan műszaki meghibásodásokhoz vezethetnek, amelyek csökkentik a biogázhasználat megbízhatóságát, és növelik a költségeket. Hasonló irányú kutatás egyébként az ExxonMobil berkein belül is zajlik – ez azt jelzi, hogy

a nyertes a technológiai élvonalat vette célba tudományos munkájával.

A biogáz égéstermékei károsítják a berendezést
Fotó: ExxonMobil

A második helyen végzett Berzsák Bulcsú és Nagy Felícián innovációja, amellyel a napelemek használata minél több ember számára megtérülő beruházásként tehető elérhetővé. A telepítés leegyszerűsítésének feladata a diákok szerint különösen aktuális a közép-európai országokban, hiszen a mi klimatikus viszonyaink között a napsütéses órák száma és a napfény beesési szöge korlátozza a napenergia használatát. A győri diákok pályázatukban

hordozható, könnyen és rugalmasan telepíthető, az energia tárolását is lehetővé tévő, okoseszközökkel monitorozható rendszerként álmodták meg a napelemes energiatermelést.

Gyűjtsünk össze minden szóba jöhető technológiát és körülményt egyetlen modellben, és ezzel segítsünk a háztartásoknak, hogy a leghatékonyabban tudják csökkenteni az energiafelhasználásukat – Mázsi Máté harmadik helyezett pályázata egy ilyen rendkívül összetett, de nagy társadalmi hasznosságú rendszer megalkotására törekedett. A fiatal szakember modellje

egy adott fogyasztási hely energiafelhasználási adatai, a helyi áramelszámolás sajátosságai és az elérhető technológiák alapján képes meghatározni, hogy mely eszközökkel válhat leginkább energiahatékonnyá egy háztartás.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelte, Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese vezetésével. A verseny első helyezettje az ExxonMobil brüsszeli technológiai központjába nyert tanulmányutat, a másik két projekt készítői a cég budapesti vállalatánál vehetnek részt egy mentorprogramban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.