Követik a szabályokat az ellenőrzött webáruházak

Hatékonynak bizonyul a hatósági figyelem az online kereskedelemben: a jogsértést, mulasztást elkövető webáruházak a hibák kijavításával, a hiányosságok pótlásával kivétel nélkül eleget tettek a tavalyi black friday kapcsán végzett fogyasztóvédelmi felszólításoknak – közölte lapunkkal az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Idén hétfőtől vasárnapig tartanak az akciózások.

2020. 11. 09. 7:54
null
Fekete péntek: egyre több üzlet csatlakozik az akciókhoz Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A november az internetes áruházak ünnepe, amikor egész hónapban, illetve az akciózásra kijelölt black friday kampánynapokon az elektronikus üzletek jelentős kedvezményekkel kínálják főként az iparcikkeket, szolgáltatásokat. Több mint 3,3 millió magyar internethasználó körében évről évre népszerűbb az olcsóbban kínált karácsonyi ajándékok virtuális vadászata az ünnepek előtti webes kampányban, ráadásul idén a korábbinál is többen választják a biztonságos vásárlási módot, mivel a járvány tavasz óta sokakat eleve az internetre terel. A black friday tehát – különösen az ebben az évben rövidebbnek ígérkező karácsonyi bevásárlási szezonban – kiemelt jelentőségű kereskedelmi esemény a fogyasztók védelme szempontjából is.

Hatósági kisokos a vevőnek

– Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy az internetes kereskedések már nemcsak egy napra hirdetik meg a népszerű black friday akciókat, hanem akár heteken át olcsóbban kínálják a termékeiket – jelezte lapunknak Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, kiemelve, hogy immár hétfőtől vasárnapig tart a fekete péntek, amit egyébként a kampány szervezői hivatalosan november 20-ra hirdettek meg.

– Az innovációs minisztérium Internetlaboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság online ellenőrzéseinek száma az utóbbi években meghaladta a háromezret. A szakemberek a tavalyi black friday időszakban félszáz, próbavásárlással egybekötött ellenőrzést végeztek, ezek felében tapasztaltak jogsértést, amelyet a vállalkozások kijavítottak – mondta az államtitkár.

Figyelmeztetett: a hatalmas árleszállítások ígérete könnyen megtévesztheti a fogyasztókat, kellő körültekintéssel és tudatossággal azonban elkerülhetjük a felesleges bosszúságokat. Ehhez a minisztérium megbízásából a fogyasztóvédelmi hatóság a gyakorlati tapasztalatai és a próbavásárlások alapján egy e-kereskedelmi kisokosban összegezte a hasznos tanácsokat, ami letölthető a szaktárca honlapjáról.

Akkora tömeg nem várható, mint a New York-i Macy’s áruházban egy korábbi akció idején készült képen látható, a virtuális térben viszont több ezren lehetnek egyszerre egy üzletben. Fotó: Reuters/Stephanie Keith

– Ha a körültekintő vásárlás ellenére probléma merül fel, és azt a netes bolttal nem sikerül rendezni, a vevő a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a békéltető testületekhez, más uniós tagállamból történt online vásárlás esetén pedig a szaktárcán belül működő Európai Fogyasztói Központhoz fordulhat segítségért – ismertette Cseresnyés Péter.

Biztonságosabb, ha itthonról

Kitért arra is, hogy a webes vásárlásnál figyeljünk rá: a magyar nyelvű honlap vagy a .hu végződés nem feltétlenül jelenti azt, hogy hazai kereskedőtől rendelünk. Külföldi forgalmazóra utalhat többek között az is, ha a honlapon magyartalan megfogalmazású, nyelvtani hibáktól hemzsegő szövegek olvashatók – jegyezte meg. Online vásárlás előtt ezért érdemes az áruház „Kapcsolat” menüpontjára kattintani, ahonnan ki kell derülnie, hogy magyarországi székhelyű webáruházban böngészünk-e. Ez amiatt fontos, mert probléma esetén csak külföldre tudjuk visszaküldeni az árut, ami a postázás költségével együtt már többe kerülhet, mint a kedvezmény.

Tavaly elsőként a drágább termékek fogytak el a készletből. Idén a Covid diktálja a trendeket. Fotó: Havran Zoltán

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha karácsonyi ajándékot vásárolnánk akciósan, a tengerentúli vagy távol-keleti megrendelések esetén nem vehetjük biztosra, hogy a csomag szentestéig megérkezik. Azaz mielőtt elköteleződnénk, oda kell figyelni arra is, milyen szállítási határidőt vállalt a kereskedő, ugyanakkor még így sem biztos, hogy a tömeges áruforgalomban a logisztikai fennakadások miatt az országhatáron kívüli rendeléssel időben házhoz jön a futár.

Bevett szokás a felárazás

A legfőbb hatósági ajánlások szerint mindenekelőtt célszerű az árakat összehasonlítani az egyes felületeken, mert könnyen előfordulhat, hogy az akciózott termékek máshol, eredeti árukon is ugyanannyiba kerülnek, ezért eleve olcsóbbak, mint ahogy a fekete péntek jegyében feltüntetik. Minden esetben nézzük meg, hogy a kereskedő által adott kuponok, leértékelések érdemi kedvezményt tartalmaznak-e – szól a hasznos intelem.

Ne rendeljünk olyan webáruházból, melynek honlapján nem található általános szerződési feltétel vagy az eladó egy e-mail-címen, üzenetküldésre alkalmas űrlapon kívül nem ad meg más elérhetőséget. A tapasztalatok szerint ha szabályos az adatközlés, az oldalon szereplő információkat akkor is érdemes képernyőképként elmenteni arra az esetre, ha utóbb gond merülne fel a tranzakcióval vagy a kiszállítással, a termékkel.

Élet-halál harc São Paulóban a kedvezményes televíziókért. A neten is folyhat hasonló öldöklés a legjobb fogásokért. Fotó: Reuters

– Amikor megérkezik a rendelt áru, számos későbbi problémának vehetjük elejét, ha a futár jelenlétében győződünk meg annak sértetlenségéről – folytatta az államtitkár. Jelezte, hogy ezt a lehetőséget nem minden webáruház biztosítja, ezért fontos, hogy vásárlás előtt erről is tájékozódni kell, mivel van, ahol a futár csak a sértetlen csomag átadásáért felel.

Faliújságon a renitensek

A jogsértést elkövető internetes kereskedők a Jogsértőwebáruházak.kormány.hu oldalon lévő adatbázisban cégnév szerint szerepelnek. A lista hiteles, mivel a feltüntetett vállalkozások kifogásolt kereskedelmi magatartását a fogyasztóvédelmi hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a bíróság állapította meg jogerősen, nem pedig vásárlói fórumok vagy más, szubjektív források megítélésére épül.

A hatósági honlap aktualizált, mivel – külön színjelöléssel – arról is tájékoztatást nyújt, ha a webáruház utóbb együttműködő volt és teljesítette a határozatban foglaltakat. Eddig 594 eset szerepel az adatbázisban, ahol a legjellemzőbbek a tájékoztatással kapcsolatos hiányosság, a szállítással, elállással és jótállással kapcsolatos problémák, de az olyan webáruházaknak is utána lehet járni, amelyek csodahatást, különös előnyöket ígérnek.

Visszajár, ha visszaküldi

A hagyományos boltokban történő beszerzésekkel szemben nagy előny, hogy az online vásárláskor 14 napon belül elállási jog illeti meg a vevőt. Ez azt jelenti, hogy a CD, DVD, szoftver kivételével akkor is meggondolhatjuk magunkat és indokolás nélkül visszaküldhetjük a kicsomagolt, még nem használt terméket, ha már távozott a futár, illetve egy-két nap is eltelt. Ez a jog azonban nem korlátlan, egyes termékkörökre, például gyorsan romló élelmiszerre vagy egyedi igényre elkészített ajándékra eleve nem vonatkozik, és azt is tudni kell, hogy a termék visszaküldésének költsége a vásárlót terheli. A kereskedőnek a vételárat és a szállítási díjat a termék visszajuttatását követő 14 napon belül, a fizetéssel azonos módon kell visszatérítenie – határozza meg a jogszabály.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.