Nehéz helyzetben a sertéságazat, de Brüsszel egyelőre nem segít

Komoly bajba kerülhet a hazai és az európai sertéságazat, az Európai Bizottság ugyanakkor nem lát okot a beavatkozásra. Pedig van miért aggódni: az afrikai sertéspestis miatt jelentős túlkínálat alakult ki Európában, amelyet tovább nehezít a koronavírus-járvány okozta érdemi keresletcsökkenés. A mélybe zuhanó felvásárlási árak ellenére a takarmányárak jócskán megemelkedtek, így félő, hogy a felvásárlási árak az önköltségi ár alá szorulnak.

Nagy Kristóf
2021. 01. 27. 8:10
null
Az afrikai sertéspestis és a koronavírus járványok miatt túlkínálat alakult ki, ami az egész sertéságazat számára komoly gondot okoz Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgős intézkedéseket szorgalmazott Magyarország a sertéstartók helyzetének javítása érdekében az Európai Unió mezőgazdasági és halászati minisztereinek legutóbbi csúcstalálkozóján, amelyen tizenhárom tagország kérésére kiemelt téma volt a sertéságazat helyzete – közölte az Agrárminisztérium.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár felidézte, Magyarország az elmúlt években átmeneti nemzeti támogatások formájában segítette az ágazatot, ugyanakkor a felvásárlási árak szintje túl alacsony.

Feldman Zsolt ezért hazánk nevében arra kérte az Európai Bizottságot, hozza meg a szükséges intézkedéseket, ellenkező esetben az ágazat komolyabb bajba kerülhet.

Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos ugyanakkor jelezte, hogy

az Európai Bizottság jelenleg nem lát okot konkrét intézkedések meghozatalára, de szorosan nyomon követi a sertéspiaci helyzetet.

Noha az Európai Bizottság szerint nem szükséges beavatkozni, a sertéstartók komoly nehézségekkel küzdenek, a kedvező fordulat pedig egyelőre nem látható. Az ágazati nehézségek egyik legfőbb oka továbbra is az afrikaisertéspestis-járvány (ASP).

Az afrikai sertéspestis és a koronavírus-járványok miatt túlkínálat alakult ki, ami az egész sertéságazat számára komoly gondot okoz
Fotó: Éberling András

Hazánkban 2018-ban mutatták ki a kórt a vaddisznóállományban, s noha a sertésállományban nem igazolódott a fertőzés, számos ország importkorlátozást vezetett be Magyarországgal szemben.

Az ASP az elmúlt években a kínai piacon okozott komoly kiesést, ugyanakkor a távol-keleti ország a sertéspopuláció jelentős növelésébe kezdett, így az importigény folyamatosan csökken.

Az európai piacon részben emiatt, részben a sertéspestis németországi megjelenése miatt jelentős túlkínálat alakult ki.

Németországban tavaly szeptemberben igazolták vaddisznókban a fertőzést, amelynek terjedését ugyan sikerült megfékezni, de a betegség megjelenése miatt azonnali korlátozásokat léptetett életbe több fontos exportpiac is a német sertéstermékekkel szemben.

A harmadik országokban bevezetett importkorlátozások miatt a német sertés is az európai piacokon jelenik meg.

Eközben Spanyolország jelentősen növelte az elmúlt időszakban a termelését. A spanyol sertéságazat a kínai importtól függ, ám a távol-keleti országban az előrejelzések szerint jelentősen csökken az európai sertés iránti kereslet, ezzel tovább nőhet a túlkínálat a belső piacon.

A sertéspestis-járvány következtében kialakult nemzetközi folyamatok mellett a koronavírus-pandémia okozta keresletcsökkenés is a felvásárlási árak mérséklődéséhez vezetett. A turizmusban és a vendéglátásban elrendelt korlátozások miatt jelentősen visszaesett a kereslet.

A koronavírus-járvány várhatóan hosszabb távon kedvezőtlen hatással lesz a sertéságazatra.

Magyarországon a felvásárlási árak érdemi csökkenése ment végbe tavaly év végén. Ennek oka, hogy Németországban óriási állomány, mintegy egymillió sertés vár levágásra.

Félő, hogy az alacsony árak miatt a sertéstartók az önköltségi ár alatt tudnak csak értékesíteni
Fotó: MTI/Nagy Lajos

A torlódást a kapacitások csökkenése eredményezi, mivel a koronavírus-járvány ismét korlátozásokra kényszerítette a német vágóhidakat. Ezért a német felvásárlási árak 1,19 euró környékére csökkentek kilogrammonként, leszorítva az árakat más uniós országokban, így hazánkban is.

Az érintett állattartók jövedelmi helyzetét tovább rontja, hogy a mélybe zuhanó felvásárlási árak mellett a fokozatosan megjelenő, meredeken megugró takarmányárakkal is szembe kell nézniük, amely már sokaknál az önköltségi ár alatti értékesítést eredményez.

A magyarországi sertéstartók számára ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy a hazai fogyasztás érdemben emelkedett az elmúlt években, a következő időszakban pedig jelentős, vissza nem térítendő támogatások is rendelkezésre állnak a fejlesztésekre, beruházásokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.