A járvány enyhülésével ismét előtérben a beruházási tervek

Példátlan hitellehetőségek segítik a vállalkozások beruházásait és hosszú távú céljait.

Magyar Nemzet
2021. 08. 04. 11:00
null
20200610 Budapest Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság magas, hatvan százalékot közelítő átoltottsága, a csökkenő fertőzésszám és a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása lehetővé tette, hogy a hazai vállalkozások lépésről lépésre visszatérjenek a korábban megszokott életükhöz. A koronavírus delta variánsának terjedése miatt elkerülhetetlennek látszik a járvány negyedik hulláma. Az OTP Bank elemzési központját irányító Tardos Gergely a magyar gazdaság helyzetét bemutató előadásában ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy

a hatékony védekezéshez ezúttal valószínűleg nem lesz szükség az életünket megbénító, a második és a harmadik hullámban tapasztalt lezárásokra.

A szakértő szerint a magyar GDP a tavalyi, öt százalék körüli visszaesést követően idén és jövőre egyaránt hatszázalékos ütemben bővülhet, ami azt jelenti, hogy a gazdaság teljesítménye már az év végén elérheti a járvány előtti szintet. Vagyis

most jobb helyzetben vagyunk, mint a 2008-as pénzügyi válság után, amikor öt év kellett a korábbi eredmények eléréséhez.

Igaz, az egy más természetű, strukturális krízis volt, most azonban a járvány egy időben csapott le mindenhol és mindenkire a világban.

A jegybank nemrég megkezdett alapkamat-emelési ciklusa várhatóan folytatódik, amely hatékony eszköz az infláció visszaszorításához
Fotó: Kurucz Árpád

A munkaerőpiac is másként alakult a két válságban: 2008 után sokan veszítették el az állásukat, ezzel szemben a hazai gazdaság gyors felfutása és a dinamikus bérnövekedés miatt most már ott tartunk, mint 2018-ban és 2019-ben: egyre erősödő munkaerőhiány fenyeget.

A hazai infláció felpörgését számos tényező – például a nyersolaj drágulása, a kereslet-kínálati piac járvány utáni berobbanása és a forint gyengülése is – befolyásolta, de a jegybank nemrég megkezdett alapkamat-emelési ciklusa várhatóan folytatódik, ami jövőre visszaszoríthatja a pénzromlás mértékét az MNB által meghatározott célsáv felső szélébe, négy százalék környékére, majd az alá.

– Várakozásaink szerint az infláció csökken, de továbbra is magas marad. Arra számítunk, hogy a jegybank fokozatosan, havi 15 bázisponttal emeli az alapkamatot, ami jövőre eléri, majd meg is haladhatja a két százalékot. Ezzel párhuzamosan a jelenleginél erősebb forintárfolyammal számolunk – mondta Tardos Gergely.

Krisán László, a Széchenyi-kártya program koordinálásáért felelős KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója az OTP közleménye szerint arról beszélt, hogy

új korszak kezdődik, amely már az újraindításról szól, és amelyben a cél az, hogy a nulla vagy nulla közeli kamatozású államilag támogatott hitelekkel a pandémiát követő zökkenőmentes újraindulásban segítsék a vállalkozásokat.

– A Széchenyi-kártya program közel húsz éve működik, működött a válságban, működött békében. Időálló, válságálló és mondhatjuk azt is, hogy kormányálló, hiszen ez a húsz év a kormányállóságot is mutatja – mondta Krisán László. A válságban a túlélés volt a cél, a vállalkozások elsősorban az életben maradásukat segítő, gyorsan elérhető hiteleket vették igénybe.

A népszerű folyószámla- és likviditási hitelek – a munkaerőpiaci változások miatt megszűnő munkahelymegőrző konstrukció kivételével – az újraindítási csomagban is elérhetőek maradnak, de Krisán László meggyőződése szerint minden terjeszkedést, bővítést tervező cégvezetőnek érdemes megfontolnia a Széchenyi-kártya program GO!-ban kínált beruházási hitelkonstrukciók felhasználását.

Ősztől az OTP Bank nyújtja az eBiz szolgáltatást

Az OTP Bank megvásárolta leányvállalatától, az OTP eBIZ Kft.-től az eBIZ szolgáltatást biztosító üzletágát, így 2021. október 1-jétől a hitelintézet biztosítja teljeskörűen mindazon szolgáltatásokat, amelyeket addig leányvállalatán keresztül vehettek igénybe a vállalkozói ügyfelek. Az OTP eBIZ Kft. több mint 25 ezer ügyfele az eBIZ szolgáltatást a módosított általános szerződési feltételek elfogadása után a megszokott módon és az eddigi díjért használhatják a jövőben is. A változás következtében, a banki háttérnek köszönhetően, a platform megszokott és kedvelt funkciói mellett sor kerül majd további korszerű digitális megoldások fejlesztésére is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.