A kamatemelési ciklus következtében erősödhet a forint

Miközben a BUX index már jóval a járvány előtti szintek fölött van, és a gazdaság is rövidesen túllendül az akkori mutatókon, a forint árfolyama még gyengébb, mint akkor volt. Mi várható, és hogyan mozognak régiónk önálló valutái?

Fellegi Tamás Péter
2021. 08. 17. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaság egyre több területe hagyja végleg maga mögött a járvány okozta leállások hatásait, ugyanakkor a forint árfolyama, noha az utóbbi hetekben az erősödés jeleit mutatja, még nem tért vissza a 2020 márciusa előtti szintekre. Kétségtelen, hogy az infláció váratlan megemelkedésével az intézményi befektetők által elérhető reálkamat erősen negatív lett, ami csökkentheti a forint vonzerejét, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már megkezdte a kamatemelési ciklust, és jelezte, hogy az addig fog tartani, amíg az infláció fenntarthatóan vissza nem tér a háromszázalékos cél­érték közelébe. Így nem kizárt, hogy a negatív reálkamat hamarosan csökken, esetleg meg is szűnik, miközben az eurózónában ugyancsak negatív a reálkamat, és ott nem is várható a közeljövőben változás, így 

megnőhet a forint vonzereje.


A járvány tavalyi kitörésekor hirtelen mindegyik régiós deviza gyengült a bizonytalanság miatt, ez azonban azóta megszűnt, a gazdasági növekedés a régióban újra erős, és ezt az esetleges újabb járványhullámok sem vetik már vissza érdemben. A korábban igen nagy többletet mutató magyar külkereskedelmi mérleg a válság alatti visszaesés idején is többletes maradt, az utóbbi hónapok adatai pedig már növekvő exporttöbbletet mutatnak, így fundamentális oldalról indokolt lenne, hogy a forint árfolyama megközelítse vagy elérje a járvány előtti szintet.
 

2019 végén az eurónkénti árfolyam 330 és 335 forint között volt, innen 2020 elején, amikor a világ egyes ré­szein már aggodalmat okozott a járvány, a 335-340 közti sávba került, vagyis enyhén gyengült a forint. Amikor aztán nyilvánvalóvá vált, hogy világméretűvé válik a járvány, hirtelen a 365-370 közti sávba került az árfolyam. Hasonló gyengülés mutatkozott a cseh koronánál, míg a lengyel złoty és a román lej kisebb mértékben gyengült.
 

Tavaly március óta a forint árfolyama egy viszonylag széles sávban alakul: eurónként 345 és 369 között, a sáv mindkét szélét háromszor érte el azóta. Az utóbbi hetekben a sáv erős széle felé halad, most nagyjából 351-352 a szint. Ha a 345-ös szintet negyedszerre át tudná törni, 

jelentős erősödés előtt nyílna tér, és az árfolyam vélhetően elérné a járvány előtti szinteket. 

Ami a régiós devizákat illeti: a cseh korona teljesen ledolgozta a gyengülést, a złoty és a lej viszont még – a forinthoz hasonlóan – az azóta kialakult gyengébb sávban tartózkodik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.