Minőségi sajtokat és joghurtokat kellene gyártaniuk a hazai tejfeldolgozóknak

A hazai keresletet a külföldi tejtermékek elégítik ki, pedig a feldolgozóknak bőven lenne kapacitásuk a termékfejlesztésre.

Nagy Kristóf
2021. 09. 26. 6:58
Szkesfehrvr, 2015. jlius 7. Tejespalackok haladnak a futszalagon az Alfldi Tej Kft. szkesfehrvri zemben 2015. jlius 7-n. A magyar kormny jlius 6-n a 60. stratgiai egyttmkdsi megllapodst rta al a tbb mint 100 magyar termel tulajdonban lv tejtermeli csoporttal. MTI Fot: Bodnr Boglrka Fotó: Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettősség jellemzi a magyarországi tejágazatot. A hazai tejtermelés alapja a tenyésztési és tenyésztésszervezési szempontból jól kézben tartott tehénállomány. A tejhozamok európai uniós összehasonlításban magasak, a tej beltartalmi paraméterei azonban gyengébbek. A tejtermelés technoló­giai háttere ugyanakkor az elmúlt években számottevően megújult, a tejelő tehenek életteljesítménye viszont továbbra is igen alacsony – összegezte az ágazat helyzetét az OTP Agrár. 

A jövőben tovább segíthetik az alapanyag-termelés versenyképességét az innovatív tartási és takarmányozási technológiákat támogató beruházások és az energiahatékonyság növelése. A tejágazatban olyan újszerű termelési eljárások kifejlesztésére van szükség, amelyekkel a fajlagos jövedelemtartalom – és nem az egyoldalú fajlagos hozam –, számottevően növelhető a környezet károsodása nélkül.

Komolyabb beavatkozásra van szükség ugyanakkor a hazai tejfeldolgozásban, amelyet kiemelten fejlesztendő területként kell kezelni. Magyarországon a tejfeldolgozás a legkevésbé jövedelmező élelmiszeripari szakágazatok egyike. Exportképessége, munkatermelékenysége, technológiai színvonala, innová­ciós készsége nemzetközi összevetésben gyenge.

A hazai piac méretéhez képest viszonylag nagyszámú, jelentős kapacitással rendelkező tejfeldolgozó működik. A gyártókapacitások kihasználtsága alacsony, különösen a pasztőröző, valamint a tej- és tejszíngyártóké. Az idehaza előállított tejtermékek jelentős része tömegtermék, nagy részben saját márkás. 

A feldolgozók közül kevesen képesek a réspiaci igények kielégítésére, a nagyobb hozzáadott értékre. A legnagyobb nyolc vállalkozás termelése lefedi a feldolgozás több mint háromnegyedét.

A jelenlegi támogatási rendszerben azonban ezek a máshol kicsinek vagy közepesnek, Magyarországon viszont nagynak számító, nagyvállalatnak minősülő tejfeldolgozók a tevékenységük fejlesztéséhez nem részesülhettek az uniós forrásból finanszírozott beruházási támogatásból.

A magyar tejfeldolgozásban komoly termékfejlesztésre lenne szükség, például versenyképes hazai joghurtok és a sajtok gyártása segíthetné a belföldi piac visszahódítását. A nagyobb üzemeknél a hazai tömegszükséglet kielégítését érdemes megcélozni. A kisebb tejfeldolgozók esetében támogatandó a helyi igényeket kielégítő tejtermékek gyártása, beleértve a kézműves termékeket. 

Összességében káros, hogy a magyar tejgazdaság az elmúlt három évtizedben elveszítette belső piaca csaknem negyedét. Ráadásul ezt a belső pia­cot is az indokoltnál nagyobb – és növekvő – arányban fedik le az importtermékek. A hazai import mennyiségi szerkezetében elsődlegesen a magasan vagy magasabban feldolgozott termékek szerepelnek, ellentétben az exportunkkal.

Borítókép: MTI/Bodnár Boglárka

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.