Új szabályokat követel a hibrid munkavégzés

Új szabályok kellenek annak érdekében, hogy az otthon végzett munka ne válhasson állandó készenlétté.

Nagy Kristóf
2021. 09. 11. 11:50
20200907 Dunaharaszti Home office. Otthoni munka. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hibrid munkavégzés megjelenése és egyre elterjedtebb hosszú távú alkalmazása lett a pandémia egyik legjelentősebb következménye. Az Eurofound kutatása szerint a nagyvállalatok jelentős része már megteremtette vagy a közeljövőben bevezeti a hibrid munkavégzés lehetőségét. Ennek lényege, hogy a munkavállalók a hét bizonyos napjain vagy bizonyos időközönként otthon is elláthatják feladatukat. Meghonosodása egyértelműen a járvány következménye: a vírus megjelenésével a korábbi, irodai munkavégzést néhány nap alatt felváltotta az otthoni munkavégzés. 

Az Európa-szerte elrendelt korlátozások ideje alatt a munkavállalók arról számoltak be, hogy nem szeretnék fenntartani a tartós home office-t, de az irodai környezetbe sem térnének vissza úgy, mint a járvány előtt.

Az Eurofound felmérése szerint a munkavállalók többsége a korlátozások feloldásával visszatért a munkahelyi munkavégzéshez, ám így is megduplázódott azoknak a szellemi alkalmazottaknak az aránya, akik legalább részben otthonról végzik a napi feladatokat. Az ő védelmükre ugyanakkor a legtöbb ország munkajogi szabályozása nem terjed ki, mivel 

a távmunkával szemben a hibrid munkavégzés a járványt megelőzően hivatalosan nem volt jellemző.

Az új szabályok azért is fontosak, mert mind a beosztottak, mind a feletteseik hajlamosak az otthoni munkavégzést folyamatos rendelkezésre állásként értelmezni. A távmunkára is vonatkozik, hogy a munkaidő nem lépheti túl a heti legfeljebb 48 órát. A pandémia előtti munkajogi szabályozás ugyanakkor nem tartalmazza az úgynevezett lecsatlakozás jogát (right to disconnect). 

A lecsatlakozás joga minden esetben megilleti a munkavállalót. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkaidőn és a készenléti időn kívül nem kötelezhető arra a foglalkoztatott, hogy felvegye a telefont vagy figyelje az e-mailjeit, esetleg más csatornán valósítsa meg a kapcsolattartást. Az alkalmazottat emiatt nem érheti hátrány. Azért is fontos a lecsatlakozás meghatározása, mert a munkavállalók is hajlamosabbak otthon a korlátlan túlmunkára.

Egyelőre kevés ország építette be a lecsatlakozási jogot a munkajogi szabályozásába. A szakértők a szociális partnerek, tehát a szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek döntésére bíznák a részletszabályok kidolgozását.

Eddig kétféle gyakorlat jelent meg a cégeknél. A szigorúbb szabályozást alkalmazóknál a munkahelyi rendszerek a munkaidőn túl nem érhetők el, és meg van határozva az esetleges túlmunka időkerete. A lazább szabályozás sokkal elterjedtebb. Ebben az esetben csak annyit mond ki a szabályozás, hogy a munkavállalónak joga van a lecsatlakozásra. Ezen túlmenően a tájékoztatásra és a korlátlan túlmunka veszélyeire figyelmeztetnek, de a munkavállalót nem korlátozzák, így saját belátásán múlik, csatlakozik-e szabadidejében a munkahelyi hálózathoz.

Borítókép: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.