Védőernyőt nyújtanak Covid idején a családtámogatások

Magyarországon a koronavírus megjelenése előtti években a házasságkötési kedv növekedésével a gyermekszületések száma is emelkedni kezdett. Az elhúzódó járványhelyzet világszerte komoly, de eltérő hatást mért a demográfiai folyamatokra. Egyes országokban a családalapítással kapcsolatos terveket jellemzően kedvezőtlenül befolyásolta a pandémia, de hazánkban egyelőre úgy látszik, hogy a gyermekvállalási kedvre csak kis mértékben volt hatással.

2021. 09. 03. 7:30
null
Három gyermek után a teljes kiutalt összeget jóváírhatják Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt évben három évtizede nem látott mértékű, több mint 67 ezer házasság köttetett Magyarországon a fokozódó járványhelyzet ellenére. Az Oeconomus Gazdaságkutató elemzése szerint ez azért fontos a demográfiai folyamatok alakulásában, mert az ilyen családmodellben élő pároknál jellemzően magasabb a gyermekvállalási hajlandóság. A KSH adataiból ugyanis jól látható, hogy

a házasságban élők átlagosan két gyermeket vállalnak életük során, ám a nem házasságban élő pároknál ugyanezen érték csak 1,6-1,7 között alakul.

A Flór Nándor készítette elemzés szerint a 2020 folyamán született gyermekek hetven százaléka házasságon belül született, amely kedvező változás a 2019-es 61 százalékos és a 2018-as 56 százalékos arányhoz viszonyítva.

Noha 2021 első két hónapjának adatai szerint a házasságkötések száma kis mértékben elmarad az egy évvel korábbitól, de így is kétszer annyian léptek frigyre, mint 2019 elején. A házasságkötési kedv ugyanis továbbra is fennáll, a Covid miatt tavaly elhalasztott esküvőket pedig várhatóan az idén pótolják a párok az átoltottságnak és a korlátozó intézkedések feloldásának köszönhetően. Mindezek alapján az Oeconomus szerint

az idén újabb rekord születhet a házasságkötésekben, ami hosszú távon támogathatja a gyermekszületések számának növekedését.

Az elemzés rámutat, hogy a még 2019-ben életre hívott családvédelmi akciótervnek köszönhetően a családok jelentős támogatásban részesültek annak érdekében, hogy biztosabb háttér mellett tudjanak két, három vagy több gyermeket vállalni. Az egyik legnépszerűbb kormányzati intézkedés,

a babaváró támogatás komoly sikereket ért el, csak a program első évében majdnem harmincezer kisbaba megszületése esetében igényelték a párok.

A KSH adatai szerint tavaly ismét nőtt a megszülető gyermekek száma hazánkban: 92 ezer újszülött látta meg a napvilágot, 3,4 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. De nemcsak a babaváró, hanem az átfogó és konzisztens kormányzati, családtámogatást célzó intézkedéscsomag volt szükséges ahhoz, hogy a pozitív demográfiai folyamatok elindulhassanak az országban. Jelenleg a családokat támogató intézkedések összege eléri az ötszázalékos arányt a GDP-hez viszonyítva.

Érdekes módon a Covid a hosszú távú magánéleti terveket, így a gyermekvállalást alapvetően érintetlenül hagyta hazánkban. A New Era Genetics 2020. szeptember végi online kutatása szerint a magyarok majdnem hetven százaléka a Covidtól függetlenül kitart a gyermekvállalási tervei mellett. A kutatásban résztvevő párok csaknem kilencven százaléka a vírus megjelenése előtt már egy-két éves időtávban fontolgatta a családalapítást.

Mindezek alapján várhatóan a 2021-ben születendő gyermekek számának alakulásában sem jelentősebb visszaesést, sem növekedést nem okoz majd a koronavírus.

Eközben a nagyvilágban a családalapítási terveket felforgatta a Covid. A Brookings Institute 2020 végén készített becslése alapján csak az Egyesült Államokban 2021-ben várhatóan háromszázezerrel kevesebb gyermek fog születni a korábbi, 3,7 milliós gyerekszámhoz képest. Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is felmérték a párok gyermekvállaláshoz való viszonyát, és a válaszadók döntő többsége a tervekhez képest inkább az elhalasztás mellett döntött.

Olaszországban a párok 38 százaléka, másutt a párok legalább fele vélekedett úgy, hogy a kialakult helyzetben inkább elnapolja a családalapítást. Az Egyesült Királyságban a válaszadók csaknem 58 százaléka jelezte a halasztást, Olaszországban pedig a párok 36,5 százaléka inkább lemondott a további gyermekek vállalásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.