Az ÁSZ szerint értékálló megtakarítások kellenek

A lakossági állampapír-állomány jelentősen gyarapodott, ez azért is kedvező, mert minél nagyobb mértékben finanszírozzák a háztartások az állami kiadásokat, annál nagyobb a pénzügyi stabilitás.

Horváth Éva
2021. 10. 28. 20:57
A lakossági megtakarítások új helyet kereshetnek Fotó: Szabó Miklós Forrás: Mediaworks
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság nettó pénzügyi megtakarításai 2012 és 2020 között megduplázódtak. Ezen megtakarítások bevonása az államháztartás adósságállományának finanszírozásába jelentősen megerősítette Magyarország pénzügyi-gazdasági stabilitását. Emellett nőtt a belső finanszírozás részaránya és az adósság futamideje is hosszabb lett – állapítja meg elemzésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A rövid és közepes futamidejű állampapírok kivételével ugyanis nem állt a lakosság rendelkezésére olyan megtakarítási forma, amely három évnél rövidebb távú, likvid, biztonságos és értékálló lett volna.

A vizsgált időszakban a különböző megtakarítási, befektetési formák közül főként a részvények, részesedések, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok és a készpénz részaránya növekedett. 

2020-ban a háztartások mintegy 8,6 ezermilliárd forintot állampapírban, míg 12,1 ezermilliárd forintot bankbetétben fialtattak.

Az állampapír mindig megbízható befektetésnek számít, csak az adósság szempontjából nem mindegy, hogy belföldiek vagy külföldi befektetők kezében van nagyobb mennyiség  Fotó: Kurucz Árpád

Az ÁSZ elemzése rámutat: 2021 első negyedévére a háztartások által vásárolt állampapír-állomány pedig már megközelítőleg tízszeresére gyarapodott, a 2012. évi 986,6 milliárd forintról 9475,6 milliárdra. Ez pedig azért is kedvező, mert minél nagyobb mértékben finanszírozzák a háztartások a megtakarításaikkal az állami kiadásokat, annál nagyobb a pénzügyi stabilitás. Hiszen ha a lakosság a relatíve kedvező kondíciójú állampapírban tartja a pénzét, azzal nemcsak jobban jár, mint a gyakorlatilag alig fizető bankbetétekkel, de így a hozam is az országban marad, és az a hazai háztartások vagyonát gyarapítja.

Úgy tűnik, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) mindhárom ­stratégiai célja teljesült – hangsúlyozza összeállításában a számvevőszék.

Egyrészt jelentősen nőtt a lakosság által megvásárolt, számukra kedvező feltételekkel kibocsátott állampapír-állomány értéke. Másrészt eközben az államadósság szerkezete is megváltozott: a forintban jegyzett állomány aránya harminc százalékkal emelkedett, míg a devizaarány ugyanennyivel csökkent. Harmadrészt a refinanszírozási kockázat ugyancsak jelentősen mérséklődött, mivel a 2012-ben még átlagosan 2,5 éves futamidő 2021-re csaknem megduplázódott, átlagosan 4,7 évre növekedett. Azt, hogy hazánk adósságszerkezete sokkal kedvezőbb lett, a hitelminősítő szervezetek minősítése is visszaigazolta – emeli ki az ÁSZ.

Az elemzés végkövetkeztetésében az ÁSZ azonban figyelmeztet: amennyiben egy megtakarítás nem tartja meg az értékét, úgy nem várható, hogy a lakosság azt választja, és nem adja fel a készpénzes megtakarítás és pénzkezelés lehetőségét. Így a következő időszakban mind a lakosság, mind az állam szempontjából értékálló megtakarításokra van szükség – fűzik hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.