Hazánk lehet az egyik húzóerő a régióban

A járvány negyedik hulláma a magas átoltottság miatt a kormány várakozásai szerint gyengébb lesz, így idén változatlanul 7 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani. Hazánk lehet az egyik húzóerő a régióban – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolió Budapest Economic Forum című konferenciáján.

Horváth Éva
2021. 10. 19. 13:08
VARGA Mihly
Budapest, 2019. május 7. Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidesz lakossági fórumán az Újpesti Polgár Centrumban 2019. május 7-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán

A járvány negyedik hulláma a magas átoltottság miatt a kormány várakozásai szerint gyengébb lesz, így idén változatlanul 7 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani. Hazánk lehet az egyik húzóerő a régióban – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolió Budapest Economic Forum című konferenciáján.

Abban mindenki egyetért, hogy a koronavírus-járvány okozta válság után új korszak kezdődik, azzal kapcsolatban azonban akadnak ellentétes vélemények, hogy vajon milyen lesz a következő időszak – fogalmazott a pénzügyminiszter a Portfolió Budapest Economic Forum című konferenciáján kedden. Varga Mihály úgy látja, azzal is nagyjából mindenki egyetért, hogy a magyar gazdaságban elkezdődött a visszarendeződés: ebben a folyamatban kiemelten fontos, hogy fokozatosan csökkenjen a költségvetési hiány, amelynek során az évtized közepére ismét lefaragható 3 százalékra a GDP-arányos deficit.

A pénzügyi tárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy bár jelenleg a Covid–19 járvány negyedik hullámának a felfutó időszakát éljük, ez más lesz, mint a korábbi három. 

Nagy az átoltottság, egyre kisebb a veszély, így idén változatlanul 7 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani, de a környező országok adatait látva a veszéllyel folyamatosan számolni kell

– hangsúlyozta. A pandémia kirobbanásakor, 2020 tavaszán a kormány számos azonnali intézkedést hozott a munkahelyek megőrzése, a kiemelt ágazatok újraindítása, a gazdaság szereplői és a lakosság védelme érdekében. A második hullám során azonban már arra törekedtek – mutatott rá a miniszter –, hogy olyan programokat indítsanak el, amelyek közép-és hosszú távon is működnek; továbbra is a munkahelyek védelme, az adórendszer egyszerűsítése és a vállalkozások megerősítése érdekében.

Varga Mihály szerint az Európai Bizottsággal folyatott tárgyalások idén év végéig várhatóan kifutnak, és az ország hozzáférhet a helyreállítási program forrásaihoz                                   Fotó: Bach Máté

Varga Mihály szerint ma már az újraindításról lehet beszélni, és lassan az is világossá válik, hogy a válság V-alakú gazdasági pályát ír le. Most az a legfontosabb, hogy kitartson az újrakezdés lendülete. A magyar gazdaság növekedése ebben a helyzetben stabil makrogazdasági alapokon nyugszik. A kormány az újraindításhoz kapcsolódóan döntött az 5 százalékos lakásáfáról, az otthonfelújítási támogatásról, a 13. havi nyugdíjról, a 25 éven aluliak szja-mentességéről, illetve a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönről. A második ütemben a felsőoktatás támogatása, illetve a bértámogatások megtartása lesz lényeges, majd a következő ütem már a zöld átmenetről és a digitalizációról szólhat.

Most a veszélyt az infláció jelenti. Kezd visszatérni az az időszak, amikor magasabb a pénzromlás átlagos üteme a jegybanki célértéknél, amivel a hozamok is emelkednek

– mutatott rá a miniszter, aki úgy ítélte meg, a monetáris politika utóbbi fél évben látott változása teljes mértékben megalapozott és időszerű volt. A kérdés most az, hogy az infláció emelkedése mennyire lesz tartós, különösen az energiaárak látványos emelkedése mellett. A várakozások szerint 2022 elejétől lassan csökkenésnek indulhat a mutató, és a jövő év végére ismét a jegybanki, 3 százalékos célsávba apadhat az infláció mértéke.

Magyarország felminősítéséről szólva a tárcavezető megemlítette, hogy az elmúlt másfél évben ritkaságnak számított egy ország adósbesorolásának javítása. A Moody’s azzal indokolta lépését, hogy a gazdasági helyreállás igen gyors volt, továbbá az államadósság radikális csökkenése várható – idézte fel a távirati iroda összefoglalója szerint Varga Mihály. Hozzátéve: a kormány elkötelezett szándéka, hogy idén már kismértékben ugyan, de csökkenjen az adósságmutató, amely a gazdaságvédelmi intézkedések miatt a GDP 80 százalékára ugrott fel. Ám ezzel a mutatóval még így is jóval az európai uniós átlag alatt vagyunk, ami a GDP 100 százaléka felett áll – fűzte hozzá a tárcavezető.

Az Európai Bizottsággal folyatott „politikailag motivált” vitákról szólva a Pénzügyminisztérium első embere úgy fogalmazott: azok idén év végéig várhatóan kifutnak, és az ország hozzáférhet a helyreállítási program forrásaihoz. Emlékeztetett arra: korábban is látható volt, hogy a tárgyalások elhúzódnak, ezért az állam szeptember elején 4,5 milliárd eurós kötvénykibocsátással piaci forrásokat vont be, s így a beruházási programokat el tudták indítani. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.