Elmúlt a kiszolgáltatottság korszaka

A 2002 és 2010 közötti időszakban a balliberális kormányok közel 190 magyar tulajdonban lévő céget privatizáltak. Ezek között döntően stratégiailag fontos társaságok voltak. Ez a gyakorlat egyet jelentett az ország szuverenitásának feladásával. A fordulat 2010 után jött el, az Orbán-kormány célja az volt, hogy jelentősen csökkentse az ország kiszolgáltatottságát. Ez sikerült.

2021. 11. 05. 6:05
null
MOL székház MOL székház Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tizenegy évben óriási változások kezdődtek el az ország szuverenitásának megerősítéséért. Ehhez valós és tudatos kormányzásra volt szükség. Kiválóan példázza ezt a különbség: 2010 előtt a gazdaságpolitika az ország kiárusításáról szólt, míg a kormányváltás után ennek pont az ellenkezője történt. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér visszavásárlására jelentős erőfeszítéseket tesz a kormány. Ez a repülőtér az ország kapuja, stratégiai létesítmény. A Gyurcsány-kormányt ez nem érdekelte, eladta, mert a központi költségvetésben hatalmas lyuk tátongott. A baloldal mindent kiárusított, mert minden forintra szükségük volt, hogy fenntartsák a látszatkormányzást.

A koronavírus-járvány kitörésekor az Orbán-kormány nem véletlenül tett olyan lépést, amely megakadályozza a kiemelt jelentőségű hazai cégek felvásárlását. – Míg a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok a 2002 és 2010 közötti időszakban közel 190 magyar tulajdonban lévő céget privatizáltak, az Orbán-kormány még a mostani válságos időszakban is megvédi a nemzeti tulajdont, nem hagyja, hogy a gazdasági válsággal visszaélve külföldiek felvásárolják a magyar cégeket – mondta korábban ezzel kapcsolatban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A szakértő rendkívül fontos különbségre hívta fel a figyelmet a két politikai erő között. Mert itt markáns szemléletbeli különbségről van szó. 

Ugyanis 2010 előtt azt láttuk, hogy a balliberális kormányok mindenféle koncepció nélkül lényegében elherdálták a nemzeti tulajdont.

Deák Dániel emlékeztetett arra, hogy 2002 és 2010 között – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kimutatása szerint– közel 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok. Mindebből csupán 756 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, miközben óriási maradt az államháztartás hiánya. A deficit rendre meghaladta a három százalékot, 2006-ban például elérte 9,3 százalékot is. Sőt folyamatosan nőtt az államadósság. Úgy, hogy a baloldali kormányzás alatt egyetlenegy olyan évet sem találhatunk, amikor a GDP-arányos adósságállomány csökkent volna. Ezt úgy sikerült „produkálni”, hogy eladták többek között a Postabankot, amelyet az osztrák Erste Bank vett meg, de egymás után hirdették meg eladásra a megmaradt magyar tulajdonú pénzintézeteket is. Ekkor adták el a Konzumbankot, és indították el az FHB Bank értékesítését is. Értékesítették emellett a Mol részvénypapírjait, megváltak az Antenna Hungáriától és a Budapest Airporttól, és magánosították a Malévot is – összegezte a XXI. Század Intézet elemzése. 

Ráadásul a közműcégeket is privatizálták, garantált nyereség biztosítása mellett. Ebből következett az energiaárak folyamatos emelkedése.

A fordulat 2010 után következett be, az Orbán-kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a nemzetstratégiailag fontos ágazatokban magyar tulajdonba kerüljenek a cégek. Így vette vissza az energiaszektorban és a bankszektorban is a vállalkozásokat a külföldi tulajdonosoktól. Mintegy hatezermilliárd forinttal nőtt 2010 óta az állami vagyon nyilvántartási értéke, amely most már megközelíti a 18 ezermilliárd forintot. Így jöhetett létre a nemzeti közműszolgáltatás, míg az állam tulajdonos lett nemzetgazdaságilag fontos vállalatokban (a többi között a Molban) és ötven százalékban magyar kézbe került a bankrendszer.

Borítókép: A Mol székháza. A stratégiai fontosságú vállalatok újra magyar kézbe kerültek az elmúlt években. Fotó: Világgazdaság/Kallus György

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.