Magyarország megszorítások nélkül teljesítheti a klímacélokat

A GDP 2–2,5 százalékának megfelelő beruházásokra van szükség évente a 2050-es klímasemlegesség eléréséhez.

Magyar Nemzet
2021. 11. 04. 10:35
Jungfrau-nyereg, 2018. november 16. risi, mintegy 2500 ngyzetmteres, tbb mint 125 ezer norml mret postai kpeslapbl sszelltott kpeslap az Aletsch-gleccseren, a Jungfrau 3466 mteres magassgban hzd nyergnek kzelben 2018. november 16-n. Az eredeti kpeslapokat a vilg 35 orszgbl rtk gyermekek s fiatalok a klmavltozs s a globlis felmelegeds ellen szt emelve. A szervezk a kpeslaprissal szeretnnek bekerlni a Guinness Rekordok Knyvbe. Az 1,5 Celsius-fok arra utal, hogy szakrtk szerint az iparosods eltti idkhz kpest 1,5 Celsius-fokban kellene korltozni a Fld felmelegedst. MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud Fotó: Valentin Flauraud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió klímarendelete a teljes klímasemlegességet tűzte ki céljául 2050-ig. Az egyre ambiciózusabb célok pedig jelentős beruházásokat tesznek szükségessé, ugyanakkor ez befektetési lehetőség is ha a fejlesztések összekötik a versenyképességet a kibocsátás csökkentésével. Az Állami Számvevőszék rámutatott, hogy 

amennyiben a magyar beruházásokat a klímavédelmi célokat is figyelembe véve hajtják végre, az üvegházhatású gázok kibocsátása anélkül csökkenthető, hogy más területekről vonnánk el erőforrásokat. Ennek oka az, hogy Magyarországon az uniós átlagnál lényegesen magasabb a beruházási ráta.

A számvevőszék arra figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedés egy bizonyos nagyságrendet meghaladó mértéke pénzben szinte kifejezhetetlen pusztítással járna együtt. A gyors éghajlatváltozás fő okozója az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ennek számottevő mérséklése és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás hatalmas fejlesztéseket igényel, amelyek jelentős részben állami beruházások keretében valósulnak meg. Ezek a fejlesztések jelentősen befolyásolják az államadósság és GDP alakulását is.

A 2008-as globális pénzügyi válság óta az EU stratégiai dokumentumaiban megerősödött az a gondolat, hogy az EU versenyképességének növelését össze kell kötni a zöldebb gazdaság megteremtésével. Ennek érdekében uniós szabályok kötelezik a tagállamokat, hogy nemzeti klímastratégiákat fogadjanak el és hajtsanak végre.

Magyarország az üvegházhatású gázkibocsátás 2020-ra kitűzött 20 százalékos csökkentését határidő előtt teljesítette. Ebben meghatározó szerepe volt annak, hogy az 1990-es évek elején állami vállalatok sokasága szűnt meg, és jelentősen csökkent a kibocsátás a 2008-ban kirobbant pénzügyi világválság utáni időszakban is.

Új kihívást jelent az Európai Parlament és a Tanács 2021-es klímarendelete, amely jogi erővel mondja ki, hogy az unió célkitűzése 2050-re a klímasemlegesség elérése. A kihívást hazánk számára az jelenti, hogy míg a 2030-ra az eredetileg célul kitűzött 40 százalékos mérséklésből Magyarország már több mint 25 százalékot megvalósított, addig a pótlólagos mérséklést új fejlesztések révén lehet elérni. Becslések szerint a klímasemlegesség 2050-re történő teljesítése éves szinten a GDP 2-2,5 százalékára rúgó beruházási igénnyel párosul.

Az ÁSZ elemzői kiemelik, hogy az új cél eléréséhez kedvező feltételeket teremt a magas beruházási ráta. Következésképpen, 

ha Magyarországon az ország fejlődéséhez, jóllétéhez, versenyképesebbé válásához egyébként is szükséges beruházásokat a klímavédelmi követelmények teljes figyelembevételével hajtják végre, akkor az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére vonatkozó célok anélkül is teljesíthetőek lehetnek, hogy más területektől vonnának el erőforrásokat. 

Ehhez a stratégiák megújítására is szükség van, annál is inkább, mivel a magyar stratégiai dokumentumok még a 40 százalékos mérséklési célkitűzés figyelembevételével készültek el.

Borítókép: Illusztráció (MTI/EPA/Keystone/Valentin Flauraud)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.