Nagy lehetőségek az EU és Ázsia közötti kereskedelem bővülésében

A 21. század olyan kulcsfontosságú témáit öleli fel az idei Budapest Eurasia Forum, mint a gazdaság, a pénzügyek, a geopolitika, a multilaterális együttműködések, valamint az infrastruktúra, a technológia, az összekapcsolódások és az oktatás.

Fellegi Tamás Péter
2021. 11. 18. 11:00
MATOLCSY György
Budapest, 2019. oktber 30. Matolcsy Gyrgy, az MNB elnke felszlal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendezsben tartott Eurzsia Frumon a Hilton Budapest Hotelben 2019. oktber 30-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma és holnap rendezi a Magyar Nemzeti Bank az idei Budapest Eurasia Forumot. A rendezvény a Fenntartható fellendülés és jólét Eurázsiában – Trendek, jövő, megoldások címmel zajlik, és a 21. század olyan kulcsfontosságú témáit öleli fel, mint a gazdaság, a pénzügyek, a geopolitika, a multilaterális együttműködések, valamint az infrastruktúra, a technológia, az összekapcsolódások és az oktatás. 

Elsőként Matolcsy György, az MNB elnöke szólalt fel. Nyitóbeszédében sajnálatosnak nevezte, hogy immár másodszor csak online tartható a fórum a járvány miatt. Elmondta, hogy mindenekelőtt a legaktuálisabb kérdések kerülnek napirendre, mint például, hogy a jegybankok hogy járulhatnak hozzá a zöld gazdaságra való áttérésre, vagyis arra a modellre, ami lehetővé teszi a klímavédelmi célok megvalósítását, vagy hogyan használhatják fel a digitalizáció kínálta lehetőségeket.

Jelentős szerepe lehet, ha ezekben a folyamatokban a nyugati és az ázsiai tapasztalatokat megosztják egymással, együttműködnek az adott térségek és országok jegybankjai. Fenntartható és stabil pénzügyi rendszerre van szükség a célok eléréséhez, és meg kell találni a természet és az emberi tevékenység egyensúlyát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mindenekelőtt a járvány olyan kedvezőtlen hatásait emelte ki, mint a világkereskedelem 5 százalékos visszaesése és más gazdasági problémák. Most már a kilábalás, a gazdasági fellendülés zajlik, és ennek során az ázsiai országok jól teljesítenek: megfelelő munkaerővel rendelkeznek, és immár tőkeerősek is – mondta.

Ezt sok nyugati szereplő lehetőségnek tekinti a gazdasági fejlődésben, együttműködésben, mások egyfajta új hidegháborút látnak. Magyarország az együttműködés lehetőségeit látja, exportunk dinamikusan növekszik Ázsia irányába, a legnagyobb befektetőnk az utóbbi időben Korea (míg korábban Németország volt), és a kínai cégek szerepe is növekszik a magyar gazdaságban, jelentős a részvételük például a Budapest–Belgrád vasút építésében.

A külügyminiszter szerint a következő időszakban óriási lehetőségeket rejt a kelet–nyugati együttműködés, ezen belül az Európai Unió és Kína valamint más távol-keleti országok kereskedelmi kapcsolatainak bővülése.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke bevezetőjében az inflációt mint az Európát és Ázsiát is érintő új problémát említette. Elmondta, hogy míg a mostanihoz hasonló válságok el szokták érni a bankrendszert, most eddig nem volt ilyen probléma, de a jelenlegi folyamatok miatt még figyelni kell ennek kockázatára.

Borítókép: Matolcsy György felszólal a 2019-es Budapest Eurasia Forumon (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.