Sokkal képzettebbek a magyar nők az uniós átlagnál

Hazánkban a járvány megjelenése óta is nő a vállalkozási kedv, szemben a legtöbb Európai országgal.

Nagy Kristóf
2021. 11. 22. 20:20
20200423 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Védőmaszkban fogadja vendégeit és dolgozik Pataki Zsuzsi fodrász miskolci üzletében a koronavírus-járvány idején. Fotó: Ádám János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedő a női munkavállalók és vállalkozók képzettsége hazánkban és a többi V4-országban, az iskolai végzettségük jóval az európai átlag feletti. A női vállalkozók között alig akad olyan, aki ne rendelkezne érettségivel, arányuk mindössze három százalék. 

A középfokú végzettségű nők aránya nálunk az ötödik legmagasabb az Európai Unióban.

– A szakmai lehetőségek és a rugalmas munkavégzés miatt indítanak a legtöbb esetben önálló vállalkozást a nők Magyarországon a felmérések szerint. 

Szerencsére alig akad olyan nő, aki azért indított volna vállalkozást, mert alkalmazottként nem tudott elhelyezkedni a hazai munkaerőpiacon. Az adatok megcáfolják azt a sokszor hangoztatott érvet, hogy a női vállalkozók közül sokan kényszerből választanák a vállalkozói létet

– emelte ki szakmai összegzésében Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. Felidézte: 2010 óta várakozáson felül, 37 százalékkal nőtt az önfoglalkoztató női vállalkozók száma, így a foglalkoztatottakon belüli 9,2 százalékos arányukkal az uniós tagállamok középmezőnyében helyezkedünk el. 

A női önfoglalkoztatók az EU-s átlagot meghaladó arányban dolgoznak alkalmazottal, ami szintén a valós üzleti tevékenységet jelzi.

Ráadásul aki korábban kényszerből vállalkozott, az elmúlt évekre is jellemző keresleti munkaerőpiaci helyzetben már találhatott magának kisebb kockázattal járó alkalmazotti állást is.

Szalai Piroska szerint figyelemre méltó az is, hogy az említett vizsgálat szerint a női önfoglalkoztatók 43 százaléka úgy látja, nincsenek a vállalkozásukkal kapcsolatban számottevő nehézségek. A magyar gazdaság az elmúlt években az uniós átlagnál erőteljesebben bővült. A növekedés pedig magával hozta a magasabb vásárlóerőt, a kereslet emelkedése egyre több vállalkozónak jelent megélhetést – részletezte a szakértő. 

A vállalkozói kedv erősödése ráadásul a koronavírus-járvány idején sem változott Magyarországon, ami kimagasló eredmény a legtöbb uniós országhoz képest. 

Az Eurostat adatai szerint a legtöbb uniós tagállamban zsugorodott a vállalkozói létszám a pandémia alatt. Ezzel szemben hazánkban a világjárvány megjelenését követően is nőtt a vállalkozók száma, ráadásul a növekedés nálunk volt a legnagyobb az unióban. Igaz ez a női vállalkozókra is, akiknek a száma 22 százalékkal nőtt az elmúlt két évben. A férfiaknál mért 12 százalékos emelkedés pedig a harmadik legmagasabb az unióban. 

– Nagyobb kockázattal jár ugyan az önfoglalkoztatói munka, ugyanakkor lehetővé teszi a rugalmas munkavégzést. A rugalmasság iránti igény ráadásul a járvány alatt tovább nőtt, mivel a családon belüli teendők mindenhol megszaporodtak. Ez pedig további növekedést vetít előre – tette hozzá Szalai Piroska.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Észak-Magyarország/Ádám János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.