A jövő iparágára épült üzem Kiskunhalason

Az innovatív kulcsterületeknek jelentős szerepük lesz a fenntartható energetikai rendszerekben.

Magyar Nemzet
2022. 01. 01. 16:02
null
Budapest, 2016. június 15. A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft., a Roszatom orosz atomenergetikai konszern magyarországi leányvállalata egyik dolgozója az új novovoronyezsi atomerõmû számára készült négy nagy teljesítményû hûtõvízszivattyú végszerelését végzi Budapesten 2016. június 15-én. A 3+ generációs, a majdani Paks II-höz hasonló közép-oroszországi atomerõmûben a hûtõrendszert látják el vízzel a magyar szivattyúk, amelyek mindegyike másodpercenként 10 köbméter vizet szállít. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, 1 100 négyzetméteres kompresszorgyártó csarnokot adott át nemrégiben a Ganzair Kiskunhalason, a létesítmény a hazai hidrogénipari értékláncba illeszkedik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium versenyképesség-növelő pályázata keretében 264,5 millió forint támogatással, csaknem 530 millió forint értékben felépült, korszerű üzemi berendezésekkel felszerelt csarnokban gázkompresszorokat és jövő tavasztól hidrogéntermelő egységeket építenek össze.

Az átadón Lepsényi István miniszteri biztos, a Magyar Hidrogénszövetség elnöke beszédében hangsúlyozta:

az utóbbi években nyilvánvalóvá vált, hogy a hidrogénnek és a hidrogéntechnológiáknak fontos szerepe lesz a jövő fenntartható energetikai, közlekedési rendszereiben, nélkülözhetetlenek a dekarbonizációs célok eléréséhez, a megújuló energiaforrások nagyfokú integrálásához, de ipar- és gazdaságfejlesztési szempontból is jelentős potenciált képviselnek.

Kitért arra, hogy a szövetség egyre növekvő tagságát főként olyan hazai vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek, háttérintézmények alkotják, amelyek egyetértenek abban, hogy a hidrogén és a hidrogéntechnológiák kiemelt figyelmet érdemlő innovatív kulcsterületek, és amelyeknek jelentős szerepük lesz a jövő fenntartható energetikai rendszereiben és a mobilitásában is. Ezen belül a hazai kis- és középvállalkozások is egyre nagyobb hozzáadott értéket teremtenek a hidrogénipari értékláncban.

– Még a kezdetén vagyunk a hidrogéngazdaságnak, amikor a Ganzair már nyit az új technológia irányába és 2021-től két hazai, ipari méretű, zöld hidrogén projekt hidrogéntermelő és – tároló egységének a beszállítója – emelte ki Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. tulajdonosa. A fejlesztésekkel a cég a növekvő számú projektek megvalósítására és az egyre komplexebb gépek tervezésére, gyártására készül fel. 

Jelenleg a kiskunhalasi gyártóbázison ötezer négyzetméteren több mint száz foglalkoztatott munkájával jönnek létre a gázkompresszorok, energetikai berendezések, elsősorban magyar, szerb, román és orosz projektekhez.

Borítókép: A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. gyára Budapesten. Illusztráció (Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.