A szobrok is megelevenedtek a budapesti divathét záróestjén + videó

Február első hetében rendezték meg az idei első Budapest Central European Fashion Weeket, amelyen a hazai és nemzetközi tervezők bemutathatták 2022/23-as őszi-téli kollekcióikat. A Magyar Divat- és Design Ügynökség által rendezett eseménysorozat utolsó napja február hatodikára esett, amikor is a modellek a Szépművészeti Múzeum impozáns épületében suhanhattak végig a kifutón az ismert magyar tervezők által megálmodott ruhakölteményekben.

Mediaworks Hírcentrum
2022. 02. 14. 17:40
Budapest
MDDÜ
Budapest Central European Fashion Week
Nanushka
Fotó: Holecz Endre Forrás: MDDÜ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finom eleganciától kezdve az extravagánson át számos stílus felvonult a kifutón február első vasárnapján, a kreációkat a tervezők, a hazai hírességek és a divatrajongók szigorú tekintetének kereszttüzében vonultatták fel a modellek.

A Budapest Central European Fashion Weeket (BCEFW) először 2018 áprilisában rendezte meg a nem sokkal korábban frissen létrehozott Magyar Divat- és Design Ügynökség (MDDÜ), amely Bata-Jakab Zsófia vezetésével azt tűzte ki célul, hogy hazánkat ismét felteszi a világ divattérképére. Ennek pusztán egyik lépése volt a BCEFW-sorozat, amelyet azóta évente kétszer rendez meg az ügynökség. A röviden budapesti divathétnek is nevezett rendezvénysorozat mellett az MDDÜ szakmai, üzleti mentorálással, számos megjelenési, tanulási lehetőség biztosításával igyekszik felkarolni és összefogni a hazai divat- és designszakmát.

A BCEFW 2022/23-as őszi-téli kollekcióit felvonultató divatbemutatóknak idén a budai Várban nemrég felújított és átadott Királyi Lovarda és a Szépművészeti Múzeum adott helyet. A rendezvény a múzeumban zárult, ahol a kiállított festmények, freskók és faintarziák sajátos hangulatot teremtettek és kiemelték, növelték a bemutatók művészeti értékét. Az egyedi környezetben vonuló modellek így még különlegesebb élményt nyújtottak a divatrajongóknak.

Funkció és szépség

A Mediaworks Hírcentruma három bemutatón vett részt a rendezvény utolsó napján, ezek között volt Sándor Szandra, azaz Nanushka show-ja is. A tervező nőknek és férfiaknak is készít ruhákat, kiegészítőket. A jó minőségű anyagokból elegáns és modern darabok készülnek Nanushka műhelyében, ahol a fenntarthatóság is fontos szempont.

Legújabb kollekciója a Lifted Functionalism nevet kapta, a tervező legfontosabb célja az volt, hogy a szépséget és a funkcionalitást közelebb hozza egymáshoz. A bemutatott darabok olyan anyagokból készültek az előbb említett célokat szem előtt tartva, mint a puplin és a twill, amelyeket szaténnel és műbőrrel vegyített a tervező. 

Lazaság és vagányság

A következő bemutató a Kata Szegedi márka kollekciója volt. Az alapító Szegedi Kata divattervező Benus Dániellel dolgozik együtt. A páros közös célja, hogy szenvedéllyel teli darabokat készítsenek.

A magabiztos nőknek tervezi darabjait Szegedi Kata és Benus Dániel Fotó: Holecz Endre/MDDÜ

A most bemutatott kollekció egyes darabjait a nőies formák, míg másokat a légies könnyedség jellemez. A kollekcióról a lezser és a merész szavak is eszünkbe jutottak. A Szegedi–Benus páros ruhái innovatív, modern dizájnt kínálnak, főként a nagyvárosi divatrajongóknak, akik a tervezők meghatározása szerint „magabiztosak és büszkék egyéniségükre”.

Szobrok ruhába varrva

A NUBU a kifinomult városi nő belső harmóniáját testesíti meg, ötvözve a kényelmet és a funkciót. A márka darabjait a minimalista szabás, a kecses nőiesség és elegancia jellemzi. Alapítója Garam Judit. A NUBU tervezte a 2020-as tokiói olimpia magyar csapatának formaruháit is.

A NUBU a divathétre egy kreatív kollekcióval érkezett, amelynek darabjait a múzeumban is látható szobrok ihlették, egyes ruhákon motívumként köszönnek vissza, más kreációkban pedig maguk a modellek és az általuk viselt ruhák voltak szobrok. A ruhák színvilága a sötét és világos, fény és árnyék játékára épült, de egyes esetekben különleges szerepet kaptak a színek.

A NUBU ruhák színvilága s sötét és világos játékára épült Fotó: Holecz Endre/MDDÜ

A rendezvény hangulatáról az alábbi összeállításunkból kaphat képet az olvasó:

Borítókép: A Nanushka egyik modellje a Szépművészeti Múzeum kifutóján (Fotó: Holecz Endre/MDDÜ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.