Rekordot döntött tavaly a kockázatitőke-piac

A kelet-európai cégek kevésbé vonzzák a kockázatitőke-befektetőket, mint a nyugati és skandináv versenytársak.

Magyar Nemzet
2022. 02. 21. 10:01
PALKOVICS László
Zalaegerszeg, 2022. január 28. Érdeklõdõk ipari drónokat néznek a Mesterséges Intelligencia és Technológiai Kiállításon, középen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen, a ZalaZONE Jármûipari Tesztpálya fogadóépületében 2022. január 28-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kockázatitőke-befektetők 2021-ben 38 644 ügylet keretében 671 milliárd dollárt fektettek be világszerte, ami rekordot jelent az ügyletek számában és értékében egyaránt – közölte hétfőn a KPMG könyvvizsgáló cég.

Európában 9710 ügylet valósult meg tavaly összesen 123 milliárd dollár értékben, ami több mint kétszerese a megelőző év 54 milliárd dolláros értékének. Kiemelkedő volt az érdeklődés 

  • a fintech,
  • a zöld technológia,
  • a kiberbiztonság
  • és a kiszállítás területén működő vállalkozások iránt.

A kockázatitőke-befektetők előnyben részesítik a jó referenciákkal rendelkező, korábban már befektetésben részesült cégeket; a visszatérő befektetések aránya globálisan az összes ügyleten belül 80 százalék közelébe emelkedett.

Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy  

a kockázati tőkések elsősorban az Egyesült Királyságra, Németországra vagy a skandináv térségre koncentrálnak, így a kelet-európai cégek gyakran üvegplafonba ütköznek, amikor megpróbálnak forrást szerezni, hogy elérjék a világelitet.

A fenntarthatóság területe iránt érdeklődő befektetők a hangzatos ígéretek helyett a piacképes, valódi eredményekkel kecsegtető, például energiahatékonyságot, nyersanyag-megtakarítást, káros- vagy ritka anyagok kiváltását ígérő vállalkozásokat keresik.

A KPMG a kutatás alapján arra számít, hogy 2022-ben a kockázatitőke-befektetések a világ legtöbb részén nagyon jelentősek maradnak, és az olyan kevésbé fejlett piacok, mint Afrika és a Közel-Kelet is különösen növekvő figyelemre számíthatnak – foglalta össze a távirati iroda. 

A fintech várhatóan továbbra is a legforróbb területek egyike marad, mellette a B2B szolgáltatások, az egészségügyi technológia, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia alkalmazása is tartja majd magát, továbbá a fenntarthatóságra irányuló kockázatitőke-befektetések is várhatóan növekednek majd. A könyvvizsgáló felmérése magyar adatokat nem tartalmaz.

Borítókép: a mesterséges intelligencia iránt megmarad a kockázati tőkések figyelme (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.