Több mint száz új villanymozdony érkezik a MÁV-hoz

Elöregedett a V43-as flotta. Jóval gyorsabb, környezetkímélőbb járművek érkeznek a vasúttársasághoz.

Magyar Nemzet
2022. 03. 26. 10:02
null
Budapest, 2021. november 4. A MÁV Csoport 431-es sorozatszámú elektromos meghajtású vasúti erõgépei (köznyelven „villanymozdonyai”) által vontatott szerelvények érkeznek a fõváros Nyugati pályaudvarára. Ellenkezõ irányba pedig elindul egy ugyancsak elektromos meghajtású mozdony által vontatott gyorsvonati szerelvény. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményesen zárult a 115 villamos mozdony beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás – közölte lapunkkal a MÁV-Start Zrt., hozzátéve, hogy ezt követően a nyertessel keretmegállapodást köt.

Két áramrendszerű mozdonyból kilencven, három áramrendszerűből 25 beszerzésével újulhat meg a MÁV negyvenéves átlagéletkorú vontatójármű-állománya.

A vasúttársaság által beszerzendő járművek korszerűek és a környezetvédelmi követelményeknek is jobban megfelelnek, mint a jelenleg üzemelő elavultabbak. Az új, nagy teljesítményű mozdonyokkal elsősorban az elöregedett V43 sorozatú, 120 km/h maximális sebességű villamos mozdonyokat váltja ki a cég. Az új járműveknek 200 km/h sebességre is alkalmasnak kell lenniük, és energiafelhasználás szempontjából is jobb hatásfokúak lesznek.

Az új villanymozdonyokat döntően az IC szolgáltatás megújítására és az IC+ szolgáltatás bővítésére használják.

Fotó: Solymosi Dániel / MÁV-Start

A keretmegállapodást a MÁV-Start a nyílt közbeszerzési eljárás nyertesével, a Siemens Mobility Kft.–Siemens Mobility Austria GmbH közös ajánlattevőkkel köti meg. A nyertes ajánlattevő a verseny eredményeként a becsült értékhez képest kedvezőbb végleges ajánlatot adott.

Borítókép: V43-as mozdonnyal Budapestre érkező vonat. Most még jön, nemsokára megy (Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.