Elektromos buszok érkeznek Komáromból

Felpörögnek a motorok Komáromban, a kínai BYD elektromosbusz-gyártó az év végéig 48 járművet állít ki a hazai közúti közszolgáltató megrendelésére. Ez áttörés, a komáromi gyár öt évvel ezelőtti felavatása óta mindössze 14 járművet értékesített hazánkban.

2022. 04. 08. 12:10
null
Budapest, 2021. július 20. Az idei közbeszerzési pályázat eredményeként a Volánbuszhoz érkező 503 új autóbusz közül három, egy Credo Econell 12, egy Mercedes-Benz Reform 501 LE és egy Volvo 8900 B6SC (b-j) típusú autóbusz a buszok érkezésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón, a Népliget autóbusz-pályaudvaron 2021. július 20-án. A július első felében megkötött 32,9 milliárd forintos szerződések alapján 365 Credobus, 88 Mercedes, és 50 Volvo típusú buszt szállítanak a gyártók a Volánbusznak 2022 elejéig. A korszerű, környezetkímélő járművek túlnyomórészt az ország keleti és nyugati megyéiben közlekednek majd. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2017-ben felavatták a komáromi gyárat, a menedzsment jelezte, hogy elsősorban európai megrendelésekre számítanak. A BYD villanybusza sikeres is lett, hiszen ezerszámra értékesítették Norvégiától Spanyolországig sok országban. A hazai megrendelések azonban lassan születtek meg, egy-két darabos tesztvásárlások után a közelmúltban két vidéki nagyváros is tíz-tíz darabos flotta beszerzése mellett döntött. A BYD első európai gyártóüzeme, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. számára azonban most 

új fejezet kezdődött, hiszen 48 elektromos buszra kapott megrendelést Magyarország legnagyobb közúti közlekedési vállalatától, a Volánbusztól.

A 12 méter hosszú BYD eBusz elektromos buszokat még az idén átadják a Volánbusznak, hogy öt magyarországi városban, Győrött, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden és Egerben helyezzék üzembe – olvasható az Electrive.com szakmai oldalon.

A komáromi gyártó elektromos járműve Pécsett Fotó: Pécsi Napló/Laufer László

Az elektromos járműveket a BYD vas-foszfát akkumulátoraival szerelték fel. A 343 kWh kapacitású akkumulátor optimális esetben 300 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé egyetlen töltéssel. A BYD szerint az új elektromos buszokon az akkumulátor hőkezelési rendszere is megtalálható lesz, amely szerintük extrém időjárási körülmények között is bizonyítottan megbízható.

Noha ez a BYD eddigi legnagyobb magyarországi elektromosbusz-rendelése, de a gyártónak nem ez az első: a Volánbusz Zrt. már birtokol két 12 méteres eBusz-t, amelyek közül az egyiket 2018-ban szállították Salgótarján önkormányzatának, a másikat 2021-ben Komárom városába. Ez utóbbit a határon átnyúló, Dunán átívelő buszjáratok üzemeltetéséhez vetették be, és a szomszédos szlovákiai Komáromba közlekednek. 

A magyar kormány 36 milliárd forint kerettel indította el a Zöldbusz programot a vidéki városok helyi autóbusz-flottáinak minőségi fejlesztésére, és a kezdeményezést most a 25 ezer fő alatti településekre is kiterjesztik. Ez azt jelenti, hogy hamarosan újabb 350 elektromos busz beszerzésére írnak ki új pályázatot.

A BYD világszerte értékesített elektromos hajtású buszainak száma mára meghaladja a 70 ezret. A kínai gyártó kontinensünkön két gyáregységet működtet, Komáromban és a franciaországi Beauvais-ban, mostanáig pedig már több mint 1300 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt értékesített az európai piacon. A teljes hosszban alacsony padlós, kialakítástól függően 64–82 fő befogadására alkalmas, három kétszárnyas ajtóval ellátott buszok vezető- és utastere egyaránt légkondicionált.

Borítókép: a Volánbusz népligeti pályaudvara (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.