A terveknek megfelelően halad a BMW-gyár építése

Az első elektromos meghajtású járművek 26 hónap múlva gördülnek le a futószalagról.

Gőz József Miklós
2022. 05. 30. 14:47
BMW Group factory Leipzig
BMW Group factory Leipzig Fotó: SEBASTIAN WILLNOW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a tervek szerint halad a debreceni nyugati ipari övezetben a BMW gyárának építése. Mint korábban az óriáscég vezetése bejelentette, júniusban az alapkő lerakásával megkezdődik maguknak a gyárépületeknek az építése. Az első elektromos meghajtású járművek 26 hónap múlva gördülnek le a futószalagról.

Ezt megelőzően nagy munkát végeztek a hatalmas területen, amelynek már az év elején megoldották a közúti kapcsolatát az M35-ös autópályával is. A vasúti kapcsolat kiépítésére az ipari park megállóhelyén és konténertermináljának területén hét, egyenként 750 méter hosszú, nagy teherbírású rakodóvágányt építettek ki azok alépítményeivel és vízelvezető rendszereivel együtt. Építik a rakodóterületeket és a MÁV üzemi épületét is Macs állomás területén. Itt lesznek a speciális vasúti berendezések, és itt áll majd a személyzeti iroda is.

A gazdasági övezet feltárását lehetővé tevő BMW körút keleti és déli szakaszának műszaki átadása is megtörtént, 4,6 kilométer közutat adva át a használóknak, köztük a macsiaknak, akik már használhatják is a bekötő utat. A déli részen, a körforgalom közelében négy autóbuszmegálló épült, amely a gyár forgalmán kívül a tömegközlekedést is szolgálja majd. A gyártelep kerékpáron is megközelíthető lesz. Ennek nyomvonalában kétezer köbméter útalapot terítettek el, a padka feltöltését követően két réteg aszfaltburkolat került az útra. A leendő zöldterületekre helyezett humuszrétegben 35 ezer cserjét ültettek el.

Borítókép: Futószalag mellett dolgoznak a BMW-csoport gyárában Lipcsében (Fotó: AFP/Europress)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.