Négy évtizedes csúcson a brit infláció

A brit fogyasztói árindex éves emelkedési üteme tavaly augusztus óta folyamatosan több mint egy százalékponttal meghaladja az inflációs célt.

Magyar Nemzet
2022. 05. 18. 10:10
null
Gyál, 2020. január 1. Autós tankol a Mol gyáli töltõállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétõl emelkedik a biológiai eredetû összetevõk bekeverendõ aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerû ellenõrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áprilisi tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött – hívta fel a figyelmet a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán, közölve, hogy négy évtizede nem mért ütemre gyorsult áprilisban az éves infláció Nagy-Britanniában.
A távirati iroda által idézett tájékoztatásuk szerint 

a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 9 százalékkal emelkedett a márciusi 7 százalékos növekedés után.

Áprilisban 2,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak havi összevetésben. A hónapról hónapra mért ütem egyre gyorsul: a briteknél februárban 6,2, januárban 5,5, decemberben 5,4, novemberben 5,1, októberben 4,2, szeptemberben 3,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak.
A statisztikai hivatal megjegyzi, hogy a modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb valamikor 1982 tájékán volt a múlt havinál gyorsabb az éves brit infláció. 

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.Ha ettől az ütemtől egy adott tizenkét havi időszakban az infláció egy százalékpontnál nagyobb mértékben bármelyik irányban eltér, a brit jegybank kormányzója nyílt levélben köteles az okokról magyarázatot adni a pénzügyminiszternek. A tájékoztatást Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója tavaly augusztus óta minden hónapban kénytelen volt megírni Rishi Sunak pénzügyminiszternek. 

Az áprilisi infláción belül a rendkívül magas üzemanyagár volt az egyik fő tényező a háztartási energia mellett. 

A motorbenzin kiskereskedelmi átlagára literenként átlagosan 1,618 font (746 forint) volt a negyedik hónapban az egy évvel korábbi 1,255 font után. A dízelüzemanyag literje átlagosan 1,761 fontba (847 forintba) került.

A motorbenzin és a dízelüzemanyag átlagos literenkénti kiskereskedelmi ára egyaránt rekordot döntött a múlt hónapban.

Nagy-Britanniában az üzemanyagok tizenkét hónap alatt 31,4 százalékkal drágultak – ez az eddig mért legmagasabb éves üzemanyag-áremelkedés az országban, ahol az infláció a hivatalos várakozások szerint is jelentősen tovább gyorsul az idén.

A Bank of England monetáris tanácsa a napokban közölte, hogy felülvizsgált előrejelzésük szerint 

az éves összevetésű infláció átlagos üteme az idei második negyedévben valamivel meghaladhatja a 9 százalékot, és 2022 negyedik negyedévében kevéssel 10 százalék felett tetőzik.

– A brit gazdaságot és a világgazdaság egészét az utóbbi időben inflációs sokkhatások példátlan sorozata érte ellátási oldalról, mindenekelőtt az ukrajnai háború okozta ársokkok formájában – közölte Andrew Bailey a londoni alsóház költségvetési bizottságának e héten tartott meghallgatásán. 
Elismerte, hogy a nagy-britanniai infláció messze a cél felett jár, ugyanakkor mint mondta, 

a célszintet meghaladó inflációs hányad 80 százalékát az energiahordozók és a külkereskedelemben forgalmazott egyéb áruk drágulása okozta, 

globális tényezők miatt, amelyekre a monetáris politikának nincs befolyása. Londoni pénzügyi elemzők ennek ellenére azzal számolnak, hogy folytatódik a Bank of England kamatemelési ciklusa.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, 

a Capital Economics várakozása szerint a jegybank alapkamata jövőre legalább 3 százalékig emelkedik 

– az elemzőház korábban 2 százalékos kamatszinten várta a jelenlegi kamatemelési ciklus végét, amelyet az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja december 16-án indított el az addigi 0,10 százalékos mélységi alapkamat-rekordról, és az eddig végrehajtott négy kamatemeléssel 1 százalékra emelte irányadó kamatát.

Borítókép: az üzemanyagárak minden korábbi rekordot megdöntenek a briteknél (Fotó: Koszticsák Szilárd)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.