Tönkretenné a gazdaságot a brüsszeli kőolajembargó

Katasztrófához vezetne, ha Magyarországnak le kellene mondania az orosz kőolajról. Brüsszelben várhatóan ma zárulnak az Oroszország ellen tervezett hatodik szankciós csomagról folytatott tárgyalások. A csomag tartalmáról szóló hírek ellentmondásosak, egyes értesülések szerint Magyarország és Szlovákia részben vagy egészben mentességet kaphat egy esetleges olajembargó alól. A két ország egyértelműen jelezte, megvétózza az újabb szankciós csomagot, ha elfogadásuk veszélybe sodorná a gazdaságuk működését.

Magyar Nemzet
2022. 05. 03. 17:53
null
MOL, olaj, földgáz, olajfinomító, kőolaj, gazdaság, ipar, Százhalombattai dunai finomító
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma hagyhatja jóvá az Oroszország elleni újabb, hatodik szankciós csomagot az Európai Bizottság. Brüsszel tervei között immár az orosz energiahordozók behozatalának korlátozása is szerepelhet. 

Várhatóan az orosz kőolaj-behozatalt tiltaná meg az Európai Unió tagállamainak az újabb csomag, az orosz olajembargót akár már a héten elfogadhatják – összegezte az eddig napvilágra került híreket a Vg.hu.

Egyelőre nem világos, mit akar Brüsszel 

A hatodik szankciós csomag pontos tartalma egyelőre nem ismert, de az már szinte biztosra vehető, hogy tartalmaz majd az Oroszországból érkező energiahordozókra vonatkozó korlátozást. A kiszivárgott hírek szerint a kőolaj behozatalát korlátozhatja vagy tilthatja meg Brüsszel az újabb büntetőintézkedések részeként. 

Korábban már több tagállam, köztük Magyarország kormánya is világossá tette, hogy egy esetleges orosz kőolajimport-tilalom felbecsülhetetlen károkat okozna a gazdaságban, gyakorlatilag a legtöbb ágazatban leállna a termelés. Az olajembargó az elmúlt hetekben már többször is napirendre került. 

A német fordulat

Hosszas huzavona után áttörést jelent, hogy Németország gazdasági és klímaminisztere tegnap bejelentette, elviselné a kőolajembargót. Robert Habeck ugyanakkor kiemelte, vannak olyan tagországok, amelyek még nem állnak készen az orosz energiahordozó vásárlásának leállítására. Németország is csak idővel tudná más forrásból pótolni az Oroszországból érkező kőolajat. 

A zöldek politikusa szerint okosan kell meghatározni a lépések sorrendjét, nem szabad gazdasági katasztrófához vezető meggondolatlan intézkedéseket hozni, és figyelembe kell venni azt is, hogy egy esetleges EU-s embargó milyen következményekkel járhat a világ más térségeiben. 

Robert Habeck azt is elmondta, nemcsak az energiahordozók megvásárlásának leállításával tud ártani Moszkvának az unió. Világossá tette ugyanakkor, hogy az olcsó fosszilis energiaforrások kora véget ért.

Magyarország és Szlovákia vétózhat

A német médiában megjelent hírekkel ellentétben Magyarország továbbra sem támogat olyan szankciós intézkedéseket, amelyek veszélybe sodorják a gazdaság működőképességét. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar álláspontról világosan fogalmazott: a kormány nem szavaz meg olyan szankciókat, amelyek ellehetetlenítenék az orosz kőolaj és földgáz magyarországi szállítását, ugyanis az infrastruktúra helyzetéből fakadóan ez veszélybe sodorná hazánk energiabiztonságát. Magyarország jelezte, hogy nem politikai, hanem pusztán gazdasági, energiabiztonsági kérdés miatt nem állhatnak az embargó mellé.

Mi ezt a kérdést kizárólag a magyar nemzeti érdek szempontjából nézzük. Nem érdekel minket, hogy keleten vagy nyugaton erről mit gondolnak, jót vagy rosszat. Ez egy valós ellátásbiztonsági kérdés számunkra, hiszen jelenleg fizikailag lehetetlen az Oroszországból származó kőolaj nélkül működtetni a magyar gazdaságot

– fogalmazott Szijjártó Péter. Emlékeztetett: a magyar kőolaj-felhasználás mintegy 65 százaléka érkezik Oroszországból a Barátság nevű vezetéken keresztül, ez napi húszezer tonna vásárlását jelenti, és nem állnak rendelkezésre alternatív szállítási útvonalak ennek a mennyiségnek a pótlására.

 

Az adriai vezeték horvátországi szakaszán jelentős kapacitásszűkület van, és komoly beruházást igényelne az infrastruktúra fejlesztése, márpedig azt sem tudni, hogy Zágráb ezt akarja-e, s ha igen, akkor mennyi idő alatt tudná megvalósítani.

Szlovákia sem képes pótolni az orosz energiahordozót, ezért Pozsony már felmentést kért egy esetleges olajembargó alól. Az ország szinte kizárólag orosz kőolajat vásárol, a szállítás leállítása esetén mindössze 120 napra elegendő tartaléka maradna. Karol Galek szlovák gazdasági államtitkár az orosz gáz importjával kapcsolatban azt mondta: Szlovákia nem fogja megtörni az uniós egységet, ha megállapodás születik arról, hogy semelyik tagország nem fizethet rubelben az orosz gázért, mint ahogy Moszkva követeli. 

 

A politikus megjegyezte, hogy az Európai Bizottság sajnos nem foglalt egyértelműen állást arról, hogy milyen módon történhet az orosz gázszámlák kiegyenlítése. Brüsszeli beszélgetéseken először szó volt arról, hogy az EU-szankciók megsértésének minősülhet, ha valamely ország rubelben fizet az orosz gázért, de erről már egyáltalán nincs szó, hiszen a tagországok euróban fizetnek, a Gazprom orosz állam cég pedig már rubelt kap.

Mentességet kaphat hazánk?

A szankciós csomag elfogadása érdekében ezért Brüsszel Magyarországnak és Szlovákiának kedvezményt ígért. Ez a kedvezmény lehet egy jóval hosszabb átmeneti időszak vagy akár felmentés az embargó alól.

Ezekkel a kedvezményekkel egyértelműen az a cél, hogy a két ország ne vétózza meg a szankciós csomagot. Azt már a brüsszeli testület is jelezte, hogy készek kompromisszumos megoldást találni a magyar érdekek figyelembevételével, miután Magyarország jelezte, hogy nem politikai, hanem pusztán gazdasági, energiabiztonsági kérdés miatt nem állhatnak az embargó mellé.

Ezt figyelembe véve nagyon valószínű, hogy az orosz olaj kivezetése az év végéig történhet meg – ismertette a Vg.hu.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.