Szijjártó Péter: Figyelembe kell venni a realitásokat

A tárcavezető szerint a jelenlegi körülmények közepette „őrült ötlet” lenne például a karbonadó bevezetése a hagyományos autót használók számára.

Magyar Nemzet
2022. 06. 09. 15:01
SZIJJÁRTÓ Péter
Újhartyán, 2022. május 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nissho Hungary Precíziós Kft. gyáravató ünnepségén Újhartyánban 2022. május 26-án. A japán tulajdonosi hátterû vállalat új üzemében optikai fóliákat fognak elõállítani az elektromos autóipar számára. A beruházás értéke négymilliárd forint volt, amelyhez az állam 1,4 milliárd forint fejlesztési adókedvezményt nyújtott, így segítve 140 munkahely létrehozását. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világos álláspontot kell képviselni az ukrajnai háborút illetően, de a válaszintézkedések során fontos figyelembe venni a realitásokat, ugyanis az energiahiány súlyos gazdasági károkat okozna – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtöki ülésén Párizsban.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter arra figyelmeztetett az ukrajnai orosz agresszió következményeivel foglalkozó ülésen, hogy a közelmúlt eseményei következtében nehéz gazdasági helyzetre kell készülni.

– El kell kerülni minden olyan intézkedést a következő hónapokban, amelyek további terheket rónának a gazdaságra és az emberekre,

illetve biztosítani kell, hogy ne azoknak az országoknak kelljen megfizetniük a háború árát, amelyek nem felelősek érte – emelte ki a tárcavezető. Mint mondta, a jelenlegi körülmények közepette kerülni kell bármifajta adóemelést. 

Szavai szerint valóban nem szabad szem elől téveszteni a zöldátmenetet, azonban 

a jelenlegi körülmények közepette „őrült ötlet” lenne a terhek növelése, például a karbonadó bevezetése a hagyományos autót használók számára.

Szijjártó Péter szerint a szankciók és egyéb válaszintézkedések elrendelése során tekintettel kell lenni a további áremelkedés megelőzésére, amivel ellenőrzés alatt lehet tartani az inflációt. 

Emellett meg kell egyezni abban, hogy a korlátozások nem veszélyeztethetik az európai országok biztonságos energiaellátását – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy 
miközben egyértelműen világos álláspontot kell képviselnünk a geopolitikai kérdésekben és az ukrajnai háborút illetően, figyelembe kell vennünk a realitásokat is.

Mégpedig azt, hogy az európai országok egy jelentős része olyan helyzetben van, ahol az energiaellátást az infrastruktúra és a földrajzi adottságok határozzák meg. 

A miniszter rámutatott, hogy a földrajzi adottságokat lehetetlen megváltoztatni, az infrastruktúra esetében pedig erre hosszú időre van szükség.
– Az esetleges energiahiány megölné a gazdaságainkat, és úgy gondolom, nem szabad, hogy ez legyen a célunk 

– közölte Szijjártó Péter. 

A külügyminiszter az OECD kereskedelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó ülésén arról beszélt, hogy kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség, ugyanis a versenyképesség növelésének és a környezet védelmének kéz a kézben kell járnia. 

– Magyarország büszke arra, hogy egyike a világ azon huszonegy államának, amely képes volt arra, hogy gazdasági teljesítménye növelésével párhuzamosan csökkentse károsanyag-kibocsátását 

– jelentette ki. 

Mint hangsúlyozta, el kell kerülni, hogy Európa a környezetvédelmi intézkedései miatt jelentős versenyhátrányba kerüljön globális riválisaival szemben. 

Szavai szerint, ha a közösség túl sok elvárást támaszt partnereivel szemben a politikai rendszereket vagy a környezetvédelmi intézkedéseket illetően a kereskedelmi megállapodások során, akkor a végén „olyan pozícióban találhatjuk magunkat, ahol csak magunkkal kereskedhetünk, és ezzel komoly növekedési potenciált veszíthetünk”.
Ezzel együtt 

a környezetvédelem nem válhat semmilyen ideológia vagy filozófia túszává 

– mondta Szijjártó Péter, aki szerint valós, nem pedig filozófiai kérdésről van szó. 

Végezetül tényeken alapuló vitát sürgetett arról, hogy mely energiatermelési módszerek tekinthetők tisztának és zöldnek, miközben egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani a nukleáris energia számára.

– Nem szabad visszafogni vagy negatívan megkülönböztetni az atomenergia békés felhasználását célzó beruházásokat, 

különösen a jelenlegi körülmények közepette, amikor sok tagállam biztonságos energiaellátása a tét – húzta alá a tárcavezető.

 

Borítókép: A külügyminiszter szerint az energiahiány végzetes lenne a gazdaságoknak (Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.