időjárás 3°C Elza 2022. december 1.
logo

Több gyanúsítottat is kihallgatott a rendőrség a Városháza-botrányban

Muszáj spórolni, sötétbe borulnak a belga autópályák

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség
2022.09.21. 06:44
Muszáj spórolni, sötétbe borulnak a belga autópályák

Belgiumban és Franciaországban is az energiatakarékosságra készülnek, a vallon kormány azt teszteli, hogy miként és mennyit takaríthat meg azzal, ha a sztráda bizonyos részein lekapcsolják a világítást. A Strasbourgi Egyetem pedig meghosszabbított téli szünettel igyekszik spórolni az energiával – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Nyugat-Európában is elszálltak az energiaárak, ezért Belgiumban és Franciaországban is ott spórolnak, ahol tudnak. Philippe Henry vallon energiaügyi, mobilitási és infrastrukturális miniszter jelentette be a vallon kormány intézkedését, mely szerint a kevésbé frekventált autópályák bizonyos részein lekapcsolják a világítást, így kívánnak spórolni az árammal – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A miniszter elmondása alapján három hónapos tesztüzemről van szó, amelyben este tíz és hajnali öt óra között egyes szakaszokon nem világítják meg a Belgium déli, francia nyelvű régiójában található néhány autópálya-szakaszt, az érintett területen működő huszonötezer fényforrásból húszezret minden este lekapcsolnak. A tesztüzemet szeptember 19-én este meg is kezdték Vallónia keleti részén, ezután szeptember 20-án, kedden a Liège-től Verviers-ig és Bastogne-ig tartó szakasz következik, szerdán pedig Hainau térsége.

Az intézkedéstől, amelyet szeptember elején jelentett be a vallon kormány, mintegy négyszázezer eurós megtakarítást remél Philippe Henry, hozzátette azonban, hogy közlekedésbiztonsági okokból a veszélyes részeket továbbra is megvilágítják.

Mindeközben Franciaországban is megkezdődött a takarékoskodás az energiával. Strasbourgban az egyetem vezetősége bejelentette, hogy két héttel meghosszabbítják a téli szünetet, így kívánnak spórolni. A terv szerint január­ban egy héttel később kezdenék a tanítást, és a februári téli szünetet követően egy hétig online oktatásra térnének át, a jelenléti oktatás alatt pedig 19 fokban maximalizálják az egyetem épületeiben a belső hőmérsékletet. Michel Deneken, az egyetem elnöke azzal indokolta a döntést, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben megemelkedett a gáz és a villany ára, a duplájára növelve a kiadásokat. Az intézkedést ellenző diák­szakszervezetek kritikájára reagálva Michel Deneken kiemelte, hogy ezúttal mindössze kilenc napról van szó, míg a koronavírus időszaka alatt 18 hónapig volt zárva az épület.

Szintén a spórolás mellett döntött a világ legszebb sugárútjának tartott párizsi Champs-Élysées-t üzemeltető bizottság is. Elnökük, Marc-Antoine Jamet bejelentése alapján a sugárút karácsonyi kivilágítása az idén jóval visszafogottabb lesz a szokásosnál. A szakember elmondása alapján bár eleve nem magas az ünnepi fények miatti fogyasztás, szimbolikus és kollektív módon kívánják megmutatni, hogy a sugárút is kiveszi a részét az energiatakarékosság jegyében tett erőfeszítésekből.

Borítókép: A válság miatt lekapcsolják a világítást (Fotó: Eurorpess/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.